14 najpopularniejszych alergenów pokarmowych

Zdrowie

alergia


Myślisz, że silną reakcję alergiczną może wywołać tylko mleko krowie albo orzeszki ziemne? Niestety jest ich więcej. Niektóre cię zaskoczą.

Występowanie uczulenia na dany produkt spożywczy jest związane z wiekiem alergika oraz częstością spożycia danego produktu w regionie, który zamieszkuje. W Polsce, u małych dzieci uczulenie wywołują najczęściej białko mleka, białko jaja kurzego oraz orzechy arachidowe. Alergia może mieć postać od łagodnych objawów skórnych aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie. Jednocześnie odnotowuje się obniżenie granicy wieku, od którego pojawiają się objawy charakterystyczne dla alergii.

Anafilaksję, czyli „rodzaj nagłej, ciężkiej reakcji alergicznej lub niealergicznej, która może być przyczyną zgonu” (Wikipedia) potencjalnie może wywołać każdy pokarm. Są jednak takie, które mają są zdecydowanie silniej alergizujące niż inne. Poniżej znajduje się lista 14 takich alergenów.

Dwutlenek siarki (siarczyny, E 220-E 227)

Niezwykle rzadko stanowi przyczynę uogólnionej reakcji alergicznej (skurcz oskrzeli lub wstrząs anafilaktyczny). Dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Znajdziesz go też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).

Jajka

Alergia na jajka, a w szczególności na białko jaja kurzego, występuje najczęściej u małych dzieci. Im mniej przetworzone termicznie białko jaja, tym większy jest jego potencjał alergizujący. Zatem najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej będzie miało miejsce po spożyciu jajka w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu lub tiramisu. Objawy alergiczne mogą mieć gwałtowny przebieg aż do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

jajka

Źródła: sxc.hu

Łubin

Łubin, to roślina strączkowa. Jej potencjał alergizujący został całkiem niedawno odkryty. Alergeny łubinu przypominają te występujące w orzeszkach ziemnych. U niektórych osób uczulenie na łubin w testach skórnych może wynikać właśnie z krzyżowej alergii na orzechy arachidowe. Od 1990 roku łubin dodawany jest do różnych gatunków mąki. W produktach wegetariańskich dodawany jest jako zamiennik soi. Znajdziesz go też w niektórych batonikach energetycznych. Łubin wywołuje rzadkie reakcje alergiczne, głównie z objawami ze strony układu oddechowego.

Mięczaki

Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, znajdziesz również jako składnik potrawek rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego. Mimo, że tego typu produkty w Polsce są spożywane raczej rzadko, u osób uczulonych nawet minimalna ilość, może wywołać gwałtowną, potencjalnie zagrażającą życiu reakcję alergiczną.

Mleko

Alergia na białka mleka jest jak dotąd najczęstszą alergią pokarmową w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia. Większość uczulonych dzieci nabywa tolerancję do 3 roku życia, choć w związku ze stosowaniem restrykcyjnych diet eliminacyjnych u tych dzieci, obserwuje się tendencje do późniejszego nabywania tolerancji, w wieku przedszkolnym, a nawet wczesnoszkolnym. Ze względu na krzyżowość reakcji pomiędzy gatunkami mleka innych ssaków kopytnych, u osób uczulonych na alergeny mleka nie zaleca się ich spożywania. Oprócz mleka w czystej postaci, alergeny występują w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze. Dodatki mleka spotyka się też w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych, pieczywie (dodatek serwatki o minimalnym działaniu alergizującym). Mleko może się też pojawić jako składnik pasztetów i wędlin, panierek, odżywkach dla sportowców, w niektórych lekach. U najmłodszych dzieci uczulonych na alergeny mleka, jego spożycie może wywoływać gwałtowne objawy uogólnionej reakcji alergicznej do pełnoobjawowego wstrząsu anafilaktycznego.

Musztarda

Bez względu na postać – płynną, sproszkowaną, w formie ziaren – głównym składnikiem uczulającym zawartym w musztardzie jest gorczyca. Może być obecna także jako dodatek do pieczywa, w potrawach curry, marynatach, produktach mięsnych, sosach sałatkowych, zupach i sosach w proszku. Gorczyca stanowi rzadką przyczynę anafilaksji.

Orzechy

Właściwości uczulające mają wszystkie orzechy rosnące na drzewach, czyli orzechy nerkowca, orzechy laskowe i włoskie oraz należące do pokrewnej grupy produktów: migdały i orzeszki piniowe. Poza czystą postacią, orzechy te mogą występować w takich produktach jak pieczywo, wyroby cukiernicze, lody, marcepan, oliwy orzechowe, desery mleczne, kremy czekoladowe, słodycze, dania kuchni azjatyckiej, czekolada i wyroby czekoladopodobne. Potencjał alergizujący wymienionych gatunków jest mniejszy niż orzechów ziemnych.

Orzechy ziemne (Arachidowe)

Jeden z najważniejszych produktów wywołujących anafilaksję bez względy na grupę wiekową osób uczulonych. Orzechy ziemne są rośliną strączkową rosnącą pod ziemią. Z reguły wywołują gwałtowne, potencjalnie zagrażające życiu reakcje alergiczne, do wstrząsu anafilaktycznego włącznie. Poza czystą postacią znajdują się w ciastkach, ciastach, potrawach curry, deserach, sosach, a także w oliwie i mące z orzechów ziemnych. Także czekolada i wyroby czekoladopodobne mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, wystarczające do wywołania anafilaksji. Alergia na orzechy arachidowe utrzymuje się przez kilkanaście lat a nawet przez całe życie. Obserwuje się narastanie częstości alergii na ten produkt oraz obniżanie granicy wiekowej uczulonych dzieci.

Alergeny w jedzeniu

Źrodło: © tashka2000 – fotolia.com

Ryby

Potencjalnie każdy gatunek ryb może wywołać objawy alergiczne, choć najczęściej reakcje wywołane są przez gatunki ryb morskich. Poza występowaniem w czystej postaci, ryby są także składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich, pizzy, a także sosu Worcestershire. Mogą wywoływać ciężkie objawy alergiczne aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie. Alergia na ryby z reguły utrzymuje się przez kilkanaście lat a nawet jeszcze dłużej.

Seler

Spośród warzyw seler jest rośliną najczęściej wywołującą reakcje alergiczne. Właściwości alergizujące posiadają wszystkie jego części – korzeń, liście, łodyga oraz nasiona. Poza czystą postacią, seler może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach, przyprawach warzywnych w proszku.

Skorupiaki

Skorupiaki to kraby, homary, krewetki. Poza czystą postacią, mogą stanowić dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach. Podobnie jak mięczaki i ryby, skorupiaki u osób uczulonych powodują silne reakcje alergiczne, nawet jeśli alergen występuje w żywności tylko w śladowych ilościach.

Soja

Reakcje alergiczne na soję są relatywnie rzadkie, zwłaszcza w krajach europejskich, w przeciwieństwie do obszarów azjatyckich, w których spożycie produktów sojowych jest wysokie. Produkt ten występuje w potrawach jako białko sojowe lub lecytyna sojowa. Poza produktami garmażeryjnymi opartymi o soję, jest także składnikiem tofu, a w formie dodatku znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych. Soja jest również głównym składnikiem sosu i oleju sojowego. Może występować również w lekach.

Zboża zawierające gluten

Gluten znajduje się nie tylko w zbożach takich jak pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień i owies oraz pochodnych przetworach (kaszach, makaronach, płatkach, mące). Występuje też jako dodatek do przetworów mięsnych (pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, wyrobów garmażeryjnych), serów żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, jogurtów, gum do żucia, aromatów, przypraw, sosów sałatkowych, ciasteczek, czipsów. Gluten zawierają też niektóre leki oraz gotowe dania dla dzieci. Może być obecny także w piwie. Alergia na gluten,
w przeciwieństwie do celiakii, opartej na innym mechanizmie immunologicznym, występuję relatywnie rzadko.

Gluten

Źródło: © luchot – Fotolia.com

Ziarna sezamu

Sezam jest głównym składnikiem pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach, słodyczach. Rzadko, ale może być przyczyną ciężkich reakcji anafilaktycznych.

Przedstawione produkty stanowią te najistotniejsze wśród czynników wywołujących uogólnione reakcje alergiczne na pokarmy. Produkty te, obok jadu owadów błonkoskrzydłych, leków i lateksu, u osób uczulonych, mogą wywołać nagłą i zagrażającą życiu reakcję alergiczną. Najczęściej pierwszy kontakt z produktem ma charakter uczulający, powtórny kontakt może mieć już charakter wyzwalający objawy uogólnionej reakcji alergicznej. Nasilone objawy tego typu nazywane są anafilaksją. Najcięższą jej postacią jest wstrząs anafilaktyczny, stanowiący bezpośrednie zagrożenie dla życia. Zdarza się, że tylko szybkie podanie odpowiedniego środka farmakologicznego może uratować chorego. Każdy pacjent po uogólnionej reakcji alergicznej wymaga diagnostyki w specjalistycznym ośrodku alergologicznym.

Więcej na temat anafilaksji i alergii temat możesz przeczytać na: www.odetchnijspokojnie.pl.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Domowe sposoby na oparzenia słoneczne

    Źródło: pixabay.com - chezbeate

    Jak radzić sobie z oparzeniem słonecznym i w jaki sposób ich unikać w przyszłości. Materiał wideo.

    Usuwanie znamion - fakty i mity

    Znamiona

    Na ciele większości z nas można zwykle naliczyć od kilku do nawet kilkudziesięciu różnego rodzaju zmian skórnych. Zdarza się, że nie tylko nie dodają uroku, lecz są źródłem kompleksów, a nawet zagrożeniem dla zdrowia.

    Zioła przygotowujące do porodu - prawda czy mit

    Zioła w ciąży

    Będąc w ciąży można usłyszeć od mam, babć, także od położnych o świetnych właściwościach niektórych preparatów, które łagodzą sam poród. Naukowcy badają takie mity. Ich wyniki potrafią zaszokować.

    Domowe sposoby na zmęczone, opuchnięte oczy

    Opuchnięte oczy i powieki od czytania

    Dużo pracujesz przed komputerem? Nie dosypiasz? Cierpisz na alergię? Dużo czytasz? Jeśli choć na 1 pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to doskonale wiesz co to znaczy mieć zmęczone, opuchnięte oczy.

    Czysta i promienna cera bez trądziku

    © Khorzhevska - Fotolia.com

    Masz dość nawracającego trądziku? Chcesz w końcu zapomnieć o wstydzie związanym z wyglądem twojej cery? Sprawdź jak skutecznie pokonać trądzik i zyskać piękną, promienną oraz gładką cerę bez szpecących wygląd niedoskonałości.

  • Bądź na bieżąco