Co zamiast chipsów - przepis na chrupkie pieczywo

Kuchnia


zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

Fot. zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

Szukasz zdrowszej niż chipsy przekąski dla siebie, czy Twojego malucha? Wypróbuj przepis na chrupkie pieczywo.

Przygotowując ciasto pamiętaj, by było bardzo cienkie i równe. W ten sposób upiecze się równolegle. Kształt ma znaczenie drugorzędne.

Warto użyć niezmielonych przypraw, które nadadzą zupełnie innego smaku niż przyprawy w proszku.

Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 250 g przesianej mąki orkiszowej
  • 200 g mąki razowej
  • 50 g płatków żytnich
  • 75 g ziaren sezamu
  • 75 g niebieskiego maku
  • 50 g brązowego lub złocistego
  • siemienia lnianego
  • 5 g nasion kopru, w całości
  • 5 g ziaren czarnego kminku, w całości
  • 10 g drobnoziarnistej soli morskiej
zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

Sposób przygotowania:

Dzień I

Pokrusz drożdże do dużej miski i dodaj letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne (ciasto nie powinno być ani suche, ani zupełnie mokre). Umieść ciasto w pojemniku z pokrywką, a następnie przykryj je (ale nie całkowicie). Wstaw do lodówki.

Dzień II

Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Podziel je na dwie części i wałkuj na blacie posypanym mąką razową do momentu, gdy osiągną 2 mm grubości. Ostrożnie zmieć nadmiar mąki. Ponakłuwaj ciasto widelcem lub użyj do tego wałka z ostrymi ząbkami – dziurki powinny być zrobione na wylot. Wykrój okrągłe kształty za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża. Zostanie w ten sposób dużo ciasta, które również należy ugnieść i zużyć. Połóż pieczywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut. Wypiekaj w temperaturze 180 °C przez około 10–15 minut, aż zrobi się chrupkie i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w hermetycznym pojemniku.

zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Jeden Komentarz