Co zamiast chipsów - przepis na chrupkie pieczywo

Kuchnia


Szukasz zdrowszej niż chipsy przekąski dla siebie, czy Twojego malucha? Wypróbuj przepis na chrupkie pieczywo.

Przygotowując ciasto pamiętaj, by było bardzo cienkie i równe. W ten sposób upiecze się równolegle. Kształt ma znaczenie drugorzędne.

Warto użyć niezmielonych przypraw, które nadadzą zupełnie innego smaku niż przyprawy w proszku.

Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 250 g przesianej mąki orkiszowej
  • 200 g mąki razowej
  • 50 g płatków żytnich
  • 75 g ziaren sezamu
  • 75 g niebieskiego maku
  • 50 g brązowego lub złocistego
  • siemienia lnianego
  • 5 g nasion kopru, w całości
  • 5 g ziaren czarnego kminku, w całości
  • 10 g drobnoziarnistej soli morskiej
zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

Sposób przygotowania:

Dzień I

Pokrusz drożdże do dużej miski i dodaj letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne (ciasto nie powinno być ani suche, ani zupełnie mokre). Umieść ciasto w pojemniku z pokrywką, a następnie przykryj je (ale nie całkowicie). Wstaw do lodówki.

Dzień II

Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Podziel je na dwie części i wałkuj na blacie posypanym mąką razową do momentu, gdy osiągną 2 mm grubości. Ostrożnie zmieć nadmiar mąki. Ponakłuwaj ciasto widelcem lub użyj do tego wałka z ostrymi ząbkami – dziurki powinny być zrobione na wylot. Wykrój okrągłe kształty za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża. Zostanie w ten sposób dużo ciasta, które również należy ugnieść i zużyć. Połóż pieczywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut. Wypiekaj w temperaturze 180 °C przez około 10–15 minut, aż zrobi się chrupkie i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w hermetycznym pojemniku.

zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków

zdjęcie: Kille Enna/ IKEA Kraków


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

    Dieta bezglutenowa: celiakia

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa, to nie tylko sposób odżywiania osób chorych na celiakię, ale również rodzaj "mody spożywczej". Czy wiesz, czym jest gluten, dlaczego szkodzi i czy na pewno dla ciebie też jest groźny?

    Rodzaje herbat

    Rodzaje herbat

    Znasz różnicę między herbatą zieloną a czerwoną? Wiesz ile parzyć poszczególne herbaty by wydobyć najlepszy aromat? Nie? W takim razie ten artykuł jest dla ciebie.

  • Bądź na bieżąco