Zapiekane bułki to bardzo proste, a jednocześnie pięknie prezentujące się danie. Jest to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Jest to też jeden z pomysłów na niestandardowe danie z jajek.
Składniki na jajko zapiekane w bułce:
Do przygotowania zapiekanych bułek potrzebne ci będą oczywiście jajka i bułki kajzerki lub dowolne inne bułki. I tak na prawdę, to wystarczy. Jeśli chcesz urozmaicić danie, możesz dodać do środka:
- cebulę
- szynkę/kiełbasę
- pomidory
- pieczarki
- paprykę
- szczypiorek
- starty ser żółty
lub inne warzywa. Pamiętaj, by wybrane składniki dobrze posiekać lub zetrzeć, ponieważ do środka zmieści się ich niewiele. Im będą drobniej pokrojone, tym więcej różnych składników możesz dodać.
Sposób przygotowania:
Z bułek obetnij górę. Środek bułki wydrąż pozostawiając ok 1-1,5cm brzegu. W ten sposób powstaną miseczki.

Bułki wydrąż. Dzięki temu powstaną „miseczki”, które można wypełnić jajkiem i wybranymi dodatkami.
Do środka włóż pół łyżki masła. Potem dodaj wybrane składniki (opcjonalnie). Jeśli chcesz użyć cebuli, czy pieczarek podsmaż je przed wypełnieniem bułek. Na wierzch wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem.

My przygotowaliśmy zapiekane bułki z posiekanymi pomidorami i startym serem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15min (+/- 2-3min).

Po 15min pieczenia sprawdź bułki. Powinny być idealne.
Gotowe jajka zapiekane w bułce posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz też przyozdobić bazylią.

Po upieczeniu bułka jest chrupiąca a jajko półmiękkie.

Jajko zapiekane w bułce pięknie się prezentuje a jest bardzo proste.

Gotowe jajko można posypać szczypiorkiem lub bazylią. Smacznego!