Hokus pokus czary mary, nie są straszne nasze gary - czyli kulinarne sztuczki

Kuchnia

cebula

jajka

porady kulinarne

przypalony garnek

ser

spalenizna

sztuczki w kuchni

tort

zupy


jak radzić sobie w kuchni

Fot. sxc.hu

Zobacz, jak można ułatwić sobie życie w kuchni kilkoma prostymi trikami.

Mało co jest gorsze od uczucia porażki, kiedy bardzo nam na czymś zależy a to nam nie wychodzi. Najwięcej frustracji niewątpliwie można doświadczyć w kuchni, starając się ugotować coś specjalnego. Przesolenie zupy czy sosu, nieestetyczne grudki pływające w zupce, rozmazany makijaż przy krojeniu cebuli i wiele wiele innych mankamentów gotowania.

Są takie wpadki, których odkręcić się nie da, ale i takie którym zaradzić można. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych trików w kuchni, które na pewno przydadzą się początkującym „domowym kucharzom”.

Za słona zupa / sos

Do za słonego wywaru wrzucić obranego ziemniaka i ponownie zagotuj. Ziemniak powinien wchłonąć sól, nie wpływając na smak potrawy.

Pękające jajko

Metoda na gotowanie jajka w garnuszku, kiedy chcemy uniknąć wylewania się białka: do wody wsypać trochę soli. Ten trik wpływa też pozytywnie na obieranie jajka ze skorupki. Jednak pamiętajmy, jak jajko jest mocno zbite, nawet sól nie pomoże.

Jak zagęścić zupę?

Jeśli zagęszczamy zupę śmietaną, najlepiej wymieszać ją w połowie szklanki bulionu z zupy, żeby uniknąć zważenia przy bezpośrednim wlaniu. Podobnie z mąką: jeśli chcemy uniknąć brzydkich grudek rozpuszczamy mąkę w zimnej wodzie. Dopiero wtedy można dodać roztwór do mąki. Jeśli do zupy dodajemy żółtko jajka, należy je ubić w wodzie przed dodaniem do zupy.

Ser żółty – jak odświeżyć?

Jeśli jest wysuszony, należy zalać go świeżym mlekiem i odstawić na kilka godzin. Jeśli chcemy go zetrzeć a jest za miękki, można włożyć go do zamrażalnika na kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

Krojenie tortu

Żeby łatwiej kroiło się tort, nóż należy zamoczyć w ciepłej wodzie

Krojenie cebuli

Żeby krojenie cebuli nie wyciskało tyle łez jest kilka trików: powinno pomóc trzymaniu cebuli w lodówce, lub na kilka chwil przed krojeniem w zamrażalniku. Pomaga też zamoczenie noża w zimnej wodzie lub umycie cebuli zimną wodą przed krojeniem.

Lepiące się ciasto

Jeśli ciasto lepi się podczas wałkowania, można wałek posypać mąką lub przykryć ciasto folią spożywczą i dopiero wtedy je wałkować.

Obieranie czosnku

Kiedy chcemy żeby łupinka z czosnku sama odeszła od ząbku, trzeba zgnieść go bokiem noża. Łupinka sama się oddziela.

Nie zatkane dziurki w solniczce

Jeśli do solniczki wrzucimy trochę suchego ryżu, sól nie zalepi nam dziurek.

Przypalony garnek

Trik dla osób zapominających o mieszaniu podczas gotowania: przypalony garnek zalewamy osoloną wodą na ok 12h. Potem gotujemy wodę w garnku. Po zagotowaniu spalenizna powinna bez problemów odejść.

Sposób na kamień w czajniku

W czajniku gotujemy wodę z szklanką octu lub kwasem cytrynowym (spożywczym). Po zagotowaniu czajnik należy wypłukać zimną wodą, po czym parokrotnie zagotować w nim wodę (nie będzie ona zdatna do picia).

Pietruszka, koperek, szczypiorek – dłużej świeże

By zielenina dłużej zachowała świeżość należy trzymać ją w wodzie z odrobiną soli.

Kolor gotowanych warzyw

Dodana podczas gotowania łyżka tłuszczu sprawi, że gotowana marchewka nie straci swojego koloru.

Usuwanie zapachu cebuli z rąk

By pozbyć się zapachu cebuli po jej krojeniu należy przed myciem przetrzeć dłonie solą lub sokiem z cytryny.

Sok z cytrusów

Wyciśniemy więcej soku z cytrusów jeśli przed wyciskaniem włożymy je do gorącej wody na 10-15min.

Skrapianie ryby cytryną

Pokropienie ryby cytryną przed smażeniem sprawie, że pozbywa się ona charakterystycznego (i nieprzyjemnego) posmaku i nie rozpada się podczas smażenia.

Kożuch na budyniu

Żeby zapobiec pojawianiu się kożucha, świeżo przyrządzony budyń powinno się posypać odrobiną cukru.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany.

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Dania z jajek: jajko w parówce

    Nada się na śniadanie, kolację, czy do obiadu. Jajko w parówce. Kolejne pomysł na danie z jajek.

    Dania z jajek: jajko zapiekane w bułce

    Pyszne śniadanie w 20min? Tak! Wystarczą jajka i bułki kajzerki. A z tych 2 prostych składników przygotujesz jajko zapiekane w bułce.

    Oznaczenia na jajkach

    jajka

    Tyle się mówi o kupowaniu jajek od "szczęśliwych" kur. Ale czy na pewno wiesz jak sprawdzić, do jakiej kategorii dane jajko należy?

    Rosół drobiowy - prosty przepis na pyszny rosół

    Przygotowanie dobrego rosołu potrafi być wyzwaniem. Niejedna początkująca gospodyni miała z nim problem. My mamy sprawdzony przepis.

    Armatura kuchenna a oszczędzanie wody

    Rosnąca potrzeba proekologicznych rozwiązań w domu wywiera wpływ na producentów m.in. armatury kuchennej. Jak oszczędzać wodę w kuchni?

  • Bądź na bieżąco