Jak dawać napiwki w restauracjach?

Savoir vivre

restuaracja


Wyobraź sobie, że idziesz do restauracji. Rachunek wynosi 71zł. Jedzenie jest średnie ale kelner bardzo sympatyczny. Chcesz go nagrodzić napiwkiem. Tylko właśnie ile mu dać. A do tego pojawia się dodatkowy problem. Masz tylko kartę.

Wręczanie napiwków, to po dzień dzisiejszy sprawa nie tyle skomplikowana, co krępująca. Ile dodać do rachunku, by nie wyjść na skąpego, czy zawsze powinno się dawać napiwek, czy na pewno tylko kelnerom, no i co w sytuacji, gdy napiwek jest doliczany do rachunku? Na świecie bywa różnie. My jednak pozostaniemy przy naszych polskich zwyczajach.

Napiwki w restauracjach

Napiwki najczęściej wręczamy oczywiście kelnerom. Są uznaniowe, czyli dodajemy je do rachunku, gdy mamy na to ochotę i w wysokości, jaka nam się podoba. Czy istnieje jakieś minimum wysokości napiwku? Panuje niepisana zasada, że 10% od wartości rachunku. Ale co zrobić w sytuacji, gdy zamawiamy np. tyko kawę za 10zł? Przy takich rachunkach kelnerzy nie będą oczekiwać niebotycznych napiwków, o ile w ogóle jakichś. Także 1-2zł w takiej sytuacji będzie wystarczające, jeśli masz ochotę takowy tip zostawić.

Czy zawsze wręczamy napiwki?

Odpowiadając na to pytanie, musisz zastanowić się, za co tak naprawdę płacisz. W restauracjach dodatkowymi złotówkami będziesz nagradzać kelnera/barmana. Pamiętaj więc, że to co musisz wziąć pod uwagę, to przede wszystkim profesjonalne zachowanie pracownika restauracji. Nie oceniaj tu jakości jedzenia, czy czasu jego przygotowania. To nie są rzeczy bezpośrednio zależne od kelnera, tylko od kuchni. Zwróć za to uwagę na to, jakie podejście ma on do ciebie. Czy jest sympatyczny, czy odpowiada na twoje pytania, czy zna kartę i umie zaproponować smaczne danie. Jeśli jesteś alergikiem na pewno ważną kwestią będzie dla ciebie to, czy kelner pamiętał o usunięciu orzechów z sałatki, czy o podaniu pieczywa bezglutenowego.

Jeśli zastanawiasz się, czy dać kelnerowi napiwek, skoro i tak ma pensję, pamiętaj, że w Polsce przyjęło się ich wręczanie. Pracodawcy też o tym wiedzą, stąd pensje kelnerów są często niskie. Poprzez napiwki pracownicy restauracji mogą „dorobić” sobie do pensji a gdzieniegdzie stanowią podstawę ich comiesięcznego wynagrodzenia.

W niektórych polskich restauracjach napiwek wliczany jest od razu do rachunku. Jest to częste przy obsłudze stolików z dużą grupą gości, ale też „droższych” restauracjach. Takie zasady wzbudzają ogólne kontrowersje. Raz, że nie jesteśmy do takich zwyczajów przyzwyczajeni, dwa kłóci się to z ideą nagrody uznaniowej, a po trzecie, skąd mamy pewność, że takie napiwki rzeczywiście trafiają do kelnerów?

Widząc doliczany serwis, zakładając uczciwość restauratora, nie musisz zostawiać dodatkowego napiwku. A co w sytuacji, gdy kelner jest niemiły a obsługa wliczona? Niektóre badania pokazują, że skalkulowanie opłaty za obsługę w rachunek poprawia jakość pracy kelnerów. Możliwe, że to prawda. Ale możemy polemizować, czy sprawdziłoby się to w każdej restauracji. Jeśli nie jesteś zadowolony z obsługi, przy rachunku poproś o to, by nie dodawano ci tej opłaty. Jeśli kelner powie, że to niemożliwe, poproś menadżera. Wytłumacz, że nie jesteś zadowolony z obsługi. Oczywiście rekomendujemy to w sytuacji, gdy kelner jest faktycznie arogancki, czy niekompetentny.

Jak wręczyć napiwek kartą?

Najprostszym rozwiązaniem tego problemu jest noszenie ze sobą drobnych. Dlaczego tak jest wygodniej? W wielu restauracjach dawanie napiwków kartą jest niemożliwe. Nawet nie ze względu na to, że nie ma takiej fizycznej możliwości. Ale dlatego, że z kwoty napiwku restaurator musi zapłacić prowizję od płatności kartą, podatek i koniec końców zbyt wiele nie zostaje. W niektórych restauracjach kwotę dopisaną do rachunku płaconego kartą kelnerzy odbierają w gotówce z kasy. Podejście do napiwków z karty zależy w dużej mierze od restauratora, dlatego warto zapytać czy można dać napiwek w ten sposób. Jeśli nie, zostaw kilka monet na stoliku.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Jak zachować się w restauracji? Czyli dobre maniery przy stole

    źródło: sxc.hu

    Idziemy do restauracji a tam OJEJ. Rząd sztućców dezorientuje, kelner winem straszy no i jeszcze ta nieporadna serwetka...

    Pastowanie butów skórzanych

    pastowanie butów

    Pastowanie butów to jedna z podstawowych czynności, której warto się nauczyć. Czyste i zadbane buty są naszą wizytówką w pracy, na uczelni, podczas rozmowy kwalifikacyjnej, czy w dniach uroczystości rodzinnych.

    Jak zawiązać krawat? Węzeł Trinity

    wezel_trinity

    Krawat można wiązać na wiele sposobów. W tej odsłonie przedstawiamy węzeł Trinity. Trudny tylko z pozoru.

    Jak zawiązać krawat? Węzeł Eldredge

    wezel_eldredge

    Sposobów na to, jak zawiązać krawat jest wiele. Węzeł Eldredge jest jednym z mniej popularnych, trudniejszych ale i fantastycznie wyglądających wiązań.

    Kobiecy dress code w pracy a upał

    Źródło: pexels.com - Negative Space

    Twoja praca wymaga formalnego stroju także w wakacje? Zobacz, jakie ubrania wybrać w czasie upałów, by zachować dress code ale czuć się komfortowo.

  • Bądź na bieżąco