Jak rozpoznać zepsute mięso w 5 krokach

Kuchnia

mięso


Jeśli myślisz, że w każdym sklepie za ladą masz pyszne, świeże mięso, to jesteś w błędzie. Wielu sprzedawców wykorzystuje proste triki, jak odpowiednie ustawienie świateł, by eksponowany produkt (tu: zepsute mięso) wyglądał okazale.

Problem w tym, że zysk nieuczciwego sprzedawcy może wiązać się dla ciebie z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jak więc się ustrzec przed nieświeżym mięsem?

Poniżej znajdziesz 5 cech, które pomogą ci rozpoznać zepsute mięso podczas codziennych zakupów w sklepie.

1. Wysuszone boki – stare, długo leżące mięso będzie miało obeschnięte boki.

2. Ma inny kolor – mięso zepsute ma kolor ciemniejszy niż świeże:

  • drób przybiera kolor żółto-szary
  • wieprzowina staje się ciemnoróżowa
  • wołowina i dziczyzna brązowieją

3. Biało-zielony osad – taki osad oznacza, że mięso zainfekowała pleśń. Taki produkt nadaje się tylko do wyrzucenia.

4. Kwaśny, ostry zapach – świadczy on o rozkładzie mięsa.

5. Mętna ciecz – efekt rozkładania białka przez bakterie. Również wskazuje na nieświeże mięso.

Zwróć uwagę na wygląd mięsa, jakie zamierzasz kupić. Miej na uwadze, że mięso zainfekowane bakteriami nie zawsze musi mieć nieprzyjemny zapach czy smak (surowy produkt). Jeśli dla bezpieczeństwa chcesz mięso zamrozić przed przygotowaniem, pamiętaj, że zamrażanie nie powoduje zabicia bakterii. Pozwala jedynie mocno spowolnić ich rozwój. Dopiero obróbka cieplna działa zabójczo na bakterie zawarte w mięsie. Jeśli więc jesteś miłośnikiem tatara, staraj się wybierać tego ze sprawdzonych miejsc.

Czym grozi zatrucie mięsem?

Brak odpowiedniej higieny podczas uboju lub obrabiania mięsa może być przyczyną zainfekowania go szkodliwymi dla  zdrowia bakteriami. Najpopularniejsze z nich to: Salmonella (głównie w drobiu), E. Coli, Staphylococcus aureus (gronkowiec), Bacillus cereus i Clostridium. Bakterie te mają zdolność do szybkiego namnażania się. W dużej ilości mogą powodować zatrucie pokarmowe objawiające się mdłościami, biegunką, wymiotami, bólem brzucha, czy wreszcie gorączką, zapaleniem otrzewnej i finalnie sepsą.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

    Dieta bezglutenowa: celiakia

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa, to nie tylko sposób odżywiania osób chorych na celiakię, ale również rodzaj "mody spożywczej". Czy wiesz, czym jest gluten, dlaczego szkodzi i czy na pewno dla ciebie też jest groźny?

    Rodzaje herbat

    Rodzaje herbat

    Znasz różnicę między herbatą zieloną a czerwoną? Wiesz ile parzyć poszczególne herbaty by wydobyć najlepszy aromat? Nie? W takim razie ten artykuł jest dla ciebie.

  • Bądź na bieżąco