Jak ugotować makaron i rozpoznać ten dobry

Kuchnia

makaron


Niby banalne, a z drugiej strony ilu z nas wie, jak gotować makaron i go przyrządzać, by smakował, jak z włoskiej restauracji.

Właśnie w tych najprostszych czynnościach, jak gotowanie i mieszanie makaronu tkwi sekret dobrego smaku potrawy. Podczas gotowania należy dodać łyżkę oleju czy oliwy? Tak, o ile makaron jest jajeczny lub faszerowany. Zainspirowani wiedzą z książek kucharskich pisanych przez Włochów, uporządkowaliśmy kilka podstawowych zasad, jak przyrządzić dobry makaron w stylu włoskim.

Wskazówki do przyrządzania makaronów

  • Im szerszy makaron, tym pasuje bogatszy skład sosów, natomiast makarony cieniutki (włosy anielskie) wystarczy skropić oliwą i serem.
  • Makaron należy gotować w dużej ilości wody (ok 1l na każde 100). Garnek powinien być raczej płaski i szeroki, aby ciepło rozchodziło się równomiernie, ale na tyle wysoki, by garnek z niego nie uciekł, gdy urośnie podczas gotowania.
  • Wodę, w której gotujemy makaron solimy, gdy ta wrze. Ok 10g soli na 1l wody.
  • Makaron do garnka najlepiej wkładać stopniowo. Gdy woda się ponownie zagotuje, należy zmniejszyć ogień. Makaron faszerowany wkładamy na kilka minut przed zagotowaniem się wody, by ciasto się nie rozpadło.
  • W czasie gotowania się makaronu, trzeba go często mieszać.
  • Po wyłączeniu ognia pod garnkiem z gotowanym makaronem, należy wlać do garnka szklankę zimnej wody by przerwać wrzenie, by następnie odcedzić makaron. Kluseczki można delikatnie nabrać łyżką cedzakową. W makaronie przerzucanym do sosu na patelnię można pozostawić trochę wody, by ten lepiej wymieszał się z sosem.
  • Makaron nie lubi metalu, dlatego gdy mieszamy i cedzimy, używajmy drewnianych narzędzi. Drewno w zetknięciu z wrzątkiem nie wydziela specyficznego zapachu i nie powoduje łamania klusek.
  • Tradycja mówi, że po odcedzeniu makaron wkłada się do naczynia, do którego już wcześniej starto ser (jeśli w planie było dodanie go) i dopiero potem polanie sosem.

Jak rozpoznać dobry makaron. Jak go przechowywać

Suchy makaron dobrej jakości poznaje się po żółtawym kolorze, braku zapachu i słodkawym smaku. Powinien być przechowywany w szczelnym opakowaniu w miejscu suchym i ciemnym. Tak zabezpieczony makaron wytrzyma wiele tygodni. Makaron domowy zaś powinien być trzymany w lodówce najwyżej kilka dni.

Z czego robi się makaron

Ciasto na makaron wyrabia się z mąki pszennej i wody. Czasem dodawane są jajka. Mąka może być z ziarna pełnego, twardego i miękkiego. Z twardego ziarna powstaje mąka, która jest trwalsza w przechowywaniu, a także otręby. Z ziarna miękkiego powstaje zaś mąka biała. Makaron dostępny w sklepach bazuje na mące z pszenicy twardej (mąka durum). Ponieważ mąka biała jest tańsza w produkcji, producenci nieraz dodają ją do makaronu. Im więcej mąki białej, tym jakość makaronu jest niższa.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Rodzaje makaronów

    Źródło: sxc.hu

    Rodzaje makaronów a właściwie ich kształty, to temat na niejedną rozprawkę. Mimo to w kuchni stosujemy najczęściej tylko kilka typów makaronów.

    Ciemne czy jasne?

    pieczywo ciemne jasne

    Czy chleb pełnoziarnisty jest zdrowszy od takiego bez dodatków? Czy makaron ciemny i jasny tuczy tak samo? Dlaczego brązowy cukier uważany jest za lepszy niż biały? Dowiedz się, jaka jest różnica między ciemnymi i jasnymi produktami.

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

  • Bądź na bieżąco