Jak zachować się w restauracji? Czyli dobre maniery przy stole

Savoir vivre

jedzenie

maniery

restuaracja


Idziemy do restauracji a tam OJEJ. Rząd sztućców dezorientuje, kelner winem straszy no i jeszcze ta nieporadna serwetka...

Oczywiście nie zawsze to tak dramatycznie wygląda, ale idąc na spotkanie z wyjątkową osobą lub  wyjątkowym miejscu, nie chcielibyśmy popełnić jakiejś gafy.

Wino do posiłku

Zaczynamy od jednego z najpopularniejszych problemów w restauracjach, a mianowicie od próbowania wina do posiłku. Nie w każdej restauracji będziemy mogli spróbować wina przed podaniem, ale nie o tym teraz. Gdy zdecydujemy się na butelkę, kelner przed nalaniem alkoholu do kieliszków, nalewa odrobinę do spróbowania. Nie testujemy tutaj smaku wina, czy nam odpowiada ale sprawdzamy, czy wino nie jest korkowe. Co to znaczy wino korkowe? Jest to określenie znaczące tyle, co wino popsute. Jak je rozpoznać? Może pachnieć zgnilizną, zepsutymi ziemniakami, czy właśnie korkiem. Gdy zatem mamy odrobinę wina, wąchamy je, czy dobrze pachnie a potem możemy spróbować. Jeśli wino jest w porządku i nie jest korkowe, wystarczy skinięcie głową. To będzie dla kelnera znak, że wszystko jest ok i może napełnić kieliszki.

Serwetka

Jeśli w restauracji mamy do dyspozycji serwetkę, kładziemy ją na kolanach lewą stroną na nogi. Wszystko co spadnie nam na ubranie wyląduje na prawej stronie. Odchodząc od stołu (np. do toalety), kładziemy serwetkę na krześle, złożoną (nie musimy pokazywać światu, że sos spadł nam na kolana) i również lewą stroną. Po skończonym posiłku serwetkę kładziemy po prawej stronie talerza*.

Mowa sztućców

Przy posiłkach posługujemy się sztućcami, wykorzystując do każdego dania kolejno sztućce kolejno od skrajnie zewnętrznych, do środka. Ułożenie noża i widelca w czasie posiłku również nie jest bez znaczenia, z czego z reguły zdajemy sobie sprawę:

  • Sztućce ułożone w odwrócone V. Trzonek leży na stole. Takie ułożenie sygnalizuje „robię przerwę w jedzeniu”
  • Sztućce złożone równolegle na godzinie piątek. Leżą całkowicie na talerzu. Takie ułożenie sygnalizuje „skończyłem jeść”
  • Sztućce skrzyżowane na talerzu w X oznaczają „proszę o dokładkę”

Napiwki

W Polsce w większości restauracji napiwki są uznaniowe. Czy jest jakieś minimum, jakie wypada dać? Takim minimum jest kwota w okolicach 10% wartości rachunku. Trzeba jednak zwrócić uwagę, czy napiwek nie jest już wliczony w koszt posiłku. Standardem jest to w restauracjach np. we Francji. W naszym kraju rzadziej praktykowane, jest przedmiotem wielu dyskusji.

 

Źródła:
Orłowski T. Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał i etykieta. Wydanie 3. Warszawa 2010. Polski Instytut Spraw Międzynarodowych.

*Niektóre źródła podają, że serwetkę należy złożyć i zostawić po lewej stronie talerza.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Pomysł na tani obiad - przepisy

    źródło: sxc.hu

    Koniec miesiąca, do wypłaty jeszcze trochę a lodówka piszczy? A może chcesz trochę odłożyć i planujesz ograniczyć wydatki na jedzenie a jednocześnie nie kończyć na mrożonej pizzy? Możemy w tym pomóc!

    Zdrowa dieta antyrakowa

    źródło: sxc.hu

    Niektóre badania wskazują, że dieta ma związek z około 1/3 wszystkich przypadków chorób nowotworowych. Dlatego dobrze zbilansowana dieta i odpowiednio dobrane produkty, to podstawa.

    Nietypowe przepisy - o jadalnych kwiatach

    Jadalne kwiaty

    Kwiaty to nie tylko ozdoba. Mogą być też elementem posiłku. Jakie gatunki? Zobacz artykuł.

    Kanapki z pomysłem i śmieszne przystawki

    kanapki na śniadanie

    Śmieszne śniadanie? Zabawna przystawka? Zobacz nasze pomysły!

    Wszystko co chcesz wiedzieć o zamrażaniu żywności

    Mrożona żywność

    Jak mrozić żywność by zachować jej świeżość na potem? Co można mrozić i czy można mrozić ponownie? Wszystko o mrożeniu żywności tylko u nas.

    Jak dawać napiwki w restauracjach?

    źródło: © Sergey Nivens - Fotolia.com

    Wyobraź sobie, że idziesz do restauracji. Rachunek wynosi 71zł. Jedzenie jest średnie ale kelner bardzo sympatyczny. Chcesz go nagrodzić napiwkiem. Tylko właśnie ile mu dać. A do tego pojawia się dodatkowy problem. Masz tylko kartę.

  • Bądź na bieżąco