Jakie wino wybrać do posiłku? Kilka prostych zasad

Kuchnia

wino


Jakie wino do posiłku będzie najodpowiedniejsze? Jakie wino będzie najlepsze do mięsa, a które do ryby? Oto kilka prostych wskazówek.

Wiedza z zakresu doboru win do posiłków przyda się nie tylko amatorom winnego trunku ale także tym wszystkim, którzy co jakiś czas (a zdarza się to właściwie każdemu) wyprawiają uroczysty obiad czy kolację. Jedną z metod na szybkie opanowanie co do czego jest….prosta rymowanka:

 

” Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina.

Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze.

Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie.

A szampana, wie i kiep, można podać po i przed.

A wódeczkę, mój kolego, można smolić do wszystkiego”

Nie każdemu jednak poezja podchodzi, dlatego podajemy kilka praktycznych wskazówek jak i jakie wino do posiłku wybrać.

Pierwszą podpowiedzią przy serwowaniu wina jest jego kolor – to ogólna zasada, ale nie zawsze do sztywnego przestrzegania. Czerwone wino=czerwone mięsa, białe wino=ryby i drób. Wina podajemy zaczynając zawsze (!) od wytrawnego/lżejszego do słodkiego/mocnego. Jeśli chodzi o kolejność w podawaniu win, pamiętajmy, by podawać: wina wytrawne przed winami słodkimi, wina lekkie przed ciężkimi, wina młode przed starszymi, wina białe podaje się przed czerwonymi

Wina wytrawne, białe i różowe – sery, ryby, owoce morza, białe mięso i wędliny. Te wina podaje się jako aperitify, przed posiłkiem.

Lekkie wina i czerwone – czerwone mięso, wędliny, sery oraz ryby smażone.

Wina wytrawne – dobrze smakują z daniami z czerwonego mięsa, dziczyzny, ostrzejszych, o zdecydowanym smaku serów oraz dań z grzybów.

Wina słodkie –  podaje się przeważnie do deserów.

Białe wina słodkie – niektóre dania z ryb czy gęsich wątróbek.

Czerwone wina słodkie – podaje się również do ostrych serów.

Wina musujące i szampan – podaje się do wszystkich potraw i jako samodzielne alkohole

Przy wyborze wina do posiłku można też kierować się zasadą podobieństwa lub przeciwieństwa. Czyli: lekkie danie-lekki trunek, ciężkie danie-mocniejszy trunek, dania słodkie – wino słodkie itp. Jeśli chodzi o zasadę przeciwieństwa polega na łączeniu wina w uzupełnieniu walorów smakowych danego dania, czyli wykwintne wino do dań prostych.

W zależności od tego na jaki posiłek zapraszamy gości pamiętajmy by wino dobrać do dania głównego albo do tego składnika posiłku, który jest dominujący. Jeśli potrawa zawiera sos – wino dobieramy do sosu, a jeśli sos jest na bazie wina podać należy ten sam gatunek wina.

Im potrawy bardziej tłuste, tym warto postarać się o trunki mocniejsze, (z uwagi na trawienie). Im potrawy pikantne o wyrazistym, mocnym smaku tym wino powinno takie właśnie być – o intensywnym aromacie i większej zawartości alkoholu.

Wino do posiłku nie zawsze w cenie. Nie do każdej potrawy pasuje. To ze względu na walory smakowe. Melon, awokado i kwaśne owoce – do nich wina się nie podaje. Podobnie do zup czekolady czy lodów. Z kolei wino połączone z jajkiem czy szpinakiem nabiera metalicznego posmaku. Nie powinno się podawać win do dań z octem czy serów śmietankowych. A do kawy zamiast wina podaje się koniak, winiak lub likier.

Przed serwowaniem wina do posiłku warto zapoznać się etykietą umieszczoną na butelce. Znajdziemy tam informację o pochodzeniu trunku, zawartości alkoholu i temperaturze w jakiej najlepiej smakuje. Pamiętajmy też o odpowiednich kieliszkach. Kształt też ma znaczenie…

 autor: o-nie

1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Jeden Komentarz