Klarowanie masła - jak i po co?

Kuchnia

klarowanie masła


Fot. lifeislife.pl

Klarowanie masła polega na oczyszczeniu go z białka i wody poprzez delikatne ogrzewanie. W ten sposób otrzymujemy czysty tłuszcz, którego jakość jest lepsza niż produktu zakupionego w sklepie.

Po co klarujemy masło?

Przede wszystkim dla polepszenia jego jakości, jak i smaku przygotowywanych potraw. Klarowane masło różni się od masła zakupionego w sklepie trzema własnościami:

  1. Dodatkowymi walorami smakowymi – masło klarowane cechuje się charakterystycznym (kojarzonym przez niektórych z orzechowym) posmakiem, który polepsza smak potraw.
  2. Wyższą temperaturą dymienia – na maśle sklarowanym można swobodnie smażyć. Ponieważ jest pozbawione cząsteczek białka, które to właśnie szybko się palą, nasze sklarowane masło nie przypali się tak łatwo.
  3. Trwałością – sklarowane masło możemy bardzo długo przechowywać w lodówce (niektóre źródła podają, że nawet kilkanaście miesięcy), ponieważ nie jełczeje.

Klarowanie masła – przepis

1. Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu. Może to potrwać od 5 do ponad 60 minut. Wszystko zależy od ilości użytego masła. W wykorzystanym przykładzie roztopiliśmy 1 kostkę.

2. Gdy masło się całkowicie roztopi, pozostawiamy je na ogniu jeszcze przez kilkanaście sekund a następnie wyłączamy ogień. Na górze rozpuszczonego masła utworzyła się piana.

3. Kolejnym krokiem jest zdjęcie tej piany, ale w taki sposób, by nie wymieszać jej z tłuszczem, jaki znajduje się pod spodem i białkiem, które osadziło się na dnie.

4. Następnie przelewamy zawartość garnka do naczynia. Musimy to robić powoli by białko ze spodu nie dostało się do pojemnika.

5. I voila! W naczyniu mamy czyste masło.

 

Na zakończenie, parę uwag

Jeśli chcemy klarować masło, pamiętajmy, żeby wybrać te wysokiej jakości (min. zawartość tłuszczu 82%). Wszelkiego typu miksy, margaryny itp. nie będą się nadawać do klarowania. Zwracajmy zatem uwagę na etykiety na opakowaniach.

Do klarowania wybierajmy garnek o grubym dnie i rozpuszczajmy masło na małym ogniu. W ten sposób masło (a właściwie białko) się nie przypali.

Jeśli nie chce nam się klarować masła, możemy kupić je w sklepie. Nie jest to jednak takie proste i radzimy szukać go w sklepach z indyjskimi produktami lub po prostu w sklepach internetowych. Znajdziemy je tam pod nazwą Ghee (Ghi).


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany.

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Armatura kuchenna a oszczędzanie wody

    Rosnąca potrzeba proekologicznych rozwiązań w domu wywiera wpływ na producentów m.in. armatury kuchennej. Jak oszczędzać wodę w kuchni?

    Najlepsza patelnia - jak wybrać patelnię

    Patelnia

    Szukasz patelni do jajecznicy, a może do przygotowywania sosów lub gulaszu? Jaką patelnię wybrać, by spełniała wszystkie twoje potrzeby?

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

  • Bądź na bieżąco