Miód i jego rodzaje

Dieta

miód


Słodki i zdrowy. O szerokim zasięgu działania. Poprawia smak potraw, ale wpływa też wzmacniająco i kojąco na organizm. Tak działa miód, pod warunkiem, że (w warunkach naturalnych) jest wytwarzany przez pszczoły.

W zależności od tego z jakich kwiatów pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy miód ma wiele rodzajów, a każdy odpowiednie właściwości.

Miód lipowy

Miód lipowy pachnie jak lipa, a wygląda jak bursztyn. Jego kolor może być zmienny w zależności od tego czy jest w stanie płynnym czy skrystalizowanym – od jasnożółtego do bursztynowego z zielonkawym odcieniem. Miód lipowy ma wyrazisty, ostry smak.

Miód lipowy – działanie:

Przeciwgorączkowe, nasenne, uspokajające, wykrztuśne. Pomaga w przeziębieniach, anginie i grypie. Zalecany także przy problemach z drogami moczowymi. Ma wysokie działanie antybiotyczne.

Miód spadziowy

Miód spadziowy jest wytwarzany z wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwie, którą pszczoły wcześniej zbierają z roślin i drzew. W zależności od tego czy jest to spadź iglasta czy liściasta miód spadziowy ma różną barwę, a także smak i aromat. Niektóre krystalizują się szybciej. Miód spadziowy wyróżnia się spośród innych gęstością i zawartością związków mineralnych (zawiera między innymi: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo).

Miód spadziowy – działanie:

Bakteriobójcze, antybiotyczne, przeciwzapalne, podnosi odporność. Zalecany osobom z problemami oddechowymi, sercowymi, żołądkowymi i układu krążenia.

Miód wielokwiatowy

Jak nazwa wskazuje miód wielokwiatowy pochodzi z nektarów zebranych z wielu roślin, kwitnących głównie na polach, w sadach i lasach w tym samym czasie. Miód wielokwiatowy różni się kolorem i smakiem w zależności od pory w jakiej zostanie wytworzony. Nektar z kwiatów wiosennych nadaje mu jasny kolor i łagodny smak. Kwiaty letnie czynią barwę miodu ciemniejszą wyostrzają też jego zapach i smak.

Miód lipowy – działanie:

Wspomaga mięsień sercowy, pomaga w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Uodparnia na alergie. Wspomaga leczenie grypy i przeziębienia.

Miód gryczany

Jeśli miód ma ciemno herbaciany kolor, lub prawie brunatny to jest to miód gryczany. Charakteryzuję się specyficznym zapachem i mocnym smakiem.

Miód gryczany – działanie:

Sprzyja oczyszczaniu naczyń (dzięki zawartej w nim rutynie), dlatego polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Wzmacnia układ odpornościowy i układ krążenia. Polecany również w leczeniu osłabionego wzroku i słuchu.

Miód manuka

Bardzo popularny ostatnio miód, zachwalany ze względu na zawartość substancji, które zmieniają się w methylglyoxal. Miód manuka wytwarzany jest z kwiatów krzewu Manuka w Nowej Zelandii. Jest to najdroższy miód świata. Ma charakterystyczny, inny niż popularne miody smak.

Miód manuka – działanie:

Przeciwbakteryjne, antybiotyczne, wzmacniające. Wspomaga schorzenia żołądkowo-jelitowe, polecany osobom cierpiącym na refluks i zespół jelita nadwrażliwego. Doskonale wpływa też na cerę (trądzik, egzema). Można go też stosować jako środek wspomagające leczenie ran i oparzeń.

Miód wrzosowy

Wśród miodów nektarowych miód wrzosowy uchodzi za najlepszy. Szybko się krystalizuje i ma ciemną barwę. Nie jest też zbytnio słodki.

Miód wrzosowy – działanie:

wzmacniające, chroni przed zakażeniami. Zalecany we wspomaganiu leczenia schorzeń dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy ma jasną barwę, jest prawie przezroczysty w postaci płynnej. W stanie skrystalizowanym (a krystalizuje się szybko) ma barwę niemal białą – może kojarzyć się ze smalcem.

Miód rzepakowy – działanie:

Przyspiesza gojenie ran (zapobiega tworzeniu się pęcherzy). Wspomaga leczenie schorzeń układu krążenia, miażdżycy i mięśnia sercowego. Pomaga też na wątrobę, trzustkę i wrzody żołądka.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli nazywany jest też pyłkiem kwiatowym. Jest elementem ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Jak nazwa wskazuje powstaje z kwiatów, dokładnie nasiennych w postaci ziarenek. Ziarenka różnią się kształtem i barwą w zależności od rośliny. Pyłek (tylko pyłek) zbierany jest przez pszczoły z maku, łubinu i kukurydzy (w innych przypadkach pszczoły zbierają oprócz pyłku, także nektar).

Pyłek pszczeli – działanie:

Profilaktyczne i terapeutyczne. Zawiera witaminy, minerały, enzymy, węglowodany i wiele innych składników. Zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi. Działa odmładzająco, wspomaga cerę – pomaga przy walce z trądzikiem. Wspomaga sportowców i osoby uczące się. A także kobiety w ciąży czy seniorów. Jest doskonały dla każdego. Kuracja pyłkiem na przełomie lata i jesieni wzmacnia odporność organizmu. Na przełomie zimy i wiosny dodaje sił osłabionemu organizmowi. Pyłek należy dawkować ostrożnie najlepiej rozdrobniony i wymieszany – wtedy jest łatwiej przyswajalny. Kurację należy zaczynać od przyjmowania małych ilości.

Miody pitne

Miody mają też swoją alkoholową odsłonę i niekrótką tradycję. Miód pitny bowiem to napój alkoholowy wytwarzany w Polsce od średniowiecza do dzisiaj. Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem. Taki napój powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Do wyrobu miodów pitnych najlepsze są te ciemne jak np. gryczany czy wrzosowy.

Miody pitne – działanie:

ze względu na zwartość substancji leczniczych niektóre miody pitne mogą korzystnie działać na ludzki organizm. Wspomagają układ oddechowy przy przeziębieniu i grypie. Miody pitne wzmacniają mięsień sercowy, dobrze wpływają też pracę żołądka. Są doskonałe na zimowe wieczory.

autor: o-nie


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Dieta bezglutenowa: celiakia

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa, to nie tylko sposób odżywiania osób chorych na celiakię, ale również rodzaj "mody spożywczej". Czy wiesz, czym jest gluten, dlaczego szkodzi i czy na pewno dla ciebie też jest groźny?

    Rodzaje herbat

    Rodzaje herbat

    Znasz różnicę między herbatą zieloną a czerwoną? Wiesz ile parzyć poszczególne herbaty by wydobyć najlepszy aromat? Nie? W takim razie ten artykuł jest dla ciebie.

    Dieta w ciąży

    Zioła w ciąży

    Jeśli spodziewasz się dziecka, pilnuj odpowiedniej diety. Co jeść w ciąży, czego nie można jeść w ciąży? Zobacz.

    Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

    Źródło: morguefile.com

    Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

    Produkty sprzyjające spalaniu tkanki tłuszczowej

    fot. Segafredo Zanetti

    Nie musisz przechodzić przez ciężkie restrykcyjne diety, by stracić parę kilo. Zobacz, jak stracić na wadze metodą małych kroków.

  • Bądź na bieżąco