Mocznik w kosmetykach - zobacz ile wiesz

Uroda

kosmetyki

kremy


To, że mocznik w kosmetykach obecny jest od dawna, wiemy nie od dziś. Ale po co producenci go w nie wciskają? Wszystkim tym, którzy chcą się dowiedzieć więcej dedykujemy ten artykuł.

Co to jest mocznik?

Mocznik to organiczny związek chemiczny. Powstaje w wyniku metabolizmu białka. Stosowany jest w wielu dziedzinach między innymi w kosmetologii, głównie w kremach. W zależności od stężenia działa nawilżająco i keratolitycznie (złuszczająco) – co jest istotne przy atopowym zapaleniu skóry. Jest łatwo dostępny i niedrogi dlatego produkowany jest na masową skalę. Z powodzeniem sprawdza się też w rolnictwie (jako nawóz azotowy i pasza dla bydła) i przemyśle.

Mocznik – działanie

Mocznik ma zdolność wiązania wody ale też właściwości terapeutyczne i farmakologiczne. Może działać jako lek moczopędny. Wstrzyknięty dożylnie, pomaga w obrzęku mózgu czy przy niewydolnościach serca. Ale o ile farmaceutyki zawierające mocznik wykazują działania uboczne o tyle mocznik w kosmetykach aplikowany na skórę sprawdza się świetnie (pod warunkiem, że jego stężenie jest prawidłowo dobrane do potrzeb). Dlatego kosmetologia chętnie sięga po ten związek jako główny element składowy preparatów. Mocznik w kosmetykach jest też składnikiem środków łagodzących podrażniania słoneczne. Znajduje się w szamponach i odżywkach do włosów a także w mydłach w płynie i żelach do kąpieli. Obecny jest także w dezodorantach czy środkach do czyszczenia zębów.
Mocznik działa głównie w naskórkowej części skóry, w warstwie górnej, zwaną rogową. Mechanizm nawilżającego działania mocznika nie jest jeszcze do końca znany i wciąż stanowi przedmiot badań. Jeśli mocznik trafia do krwiobiegu, nie jest metabolizowany, ale zostaje wydalony w takim samym stanie przez nerki.

Ze względu na charakterystyczną nazwę, która nie zawsze dobrze się kojarzy, mocznik w składzie wymienianym na opakowaniach istnieje pod nazwą INCI- „Urea”, lub nie jest wymieniany. Produkowany jest w laboratoriach jako biały, krystaliczny i bezzapachowy proszek. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu.

Stężenie mocznika

Działanie mocznika na skórę jest uzależnione od jego stężenia w preparacie.

2% – działa regeneracyjnie, przyspiesza gojenie ran, wygładza skórę (kremy do rąk, płyny do golenia, balsamy).

5-10% – zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej. Skóra staje się sprężysta i elastyczna. Preparat ma właściwości wygładzające i ochronne (kremy głęboko nawilżające i kremy do stóp).

< 10% – działa przeciwbakteryjne i przeciwświądowo. Preparaty mają właściwości lekko złuszczające (płyny przeciwtrądzikowe, kremy na suche łokcie i kolana a także popękane pięty).

<40-50% w tak dużym stężeniu mocznik występuje w preparatach powodujących złuszczanie naskórka. Stosowane do leczenia głównie łuszczycy i atopowego zapalenia skóry (kremy, maseczki do stóp, balsamy).

Stężenie mocznika nanoszonego na skórę ma duże znaczenie jeśli chodzi o dzieci – należy więc związek traktować ze szczególną ostrożnością. Według niektórych danych mocznik nie powinien być stosowany u maluchów poniżej 5 roku życia. Jednak w przypadku atopowego zapalenia skóry preparaty z mocznikiem mogą być stosowane u niemowlaków powyżej 6 miesiąca życia. Stężenie mocznika nie może jednak przekraczać 1%.

mocznik w kosmetykach

Mocznik wykorzystywany jest od dawna w kosmetologii. Znajdziemy go w kreamch do twarzy, rąk, ale także szamponach. Źródło: © lily – Fotolia

Mocznik w kremach

Sucha skóra to jedna z najczęstszych dolegliwości dotykająca głównie osoby po 30 roku życia. Na taką najlepiej sprawdzą się właśnie kosmetyki z mocznikiem o działaniu nawilżającym. Poprawiają nawodnienie skóry, zwalczają suchość.

Mocznik w kremach

Takie preparaty z jednej strony nawilżają skórę z drugiej ją złuszczają. Stosowane są przy nadmiernym rogowaceniu skóry – np. suche łokcie, kolana, dłonie czy stopy. Pomagają tez przy problemach wrastających włosów po depilacji. Może zawierać do 30% mocznika.

Mocznik: Kremy do twarzy

To zazwyczaj emulsje i preparaty przeznaczone do codziennej pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej atopowej. Takie kremy nawilżają i uelastyczniają skórę. Ponadto odbudowują płaszcz hydrolipidowy skóry i uzupełniają substancje fizjologiczne.

Mocznik: Kremy do rąk

Kremy do rąk intensywnie nawilżające. Zmiękczają skórę, natłuszczają ją, likwidują zrogowacenia. Zwykle zawierają do 10% mocznika.

Mocznik: Kremy do pielęgnacji stóp

Zawierają mocznik, który zapewnia prawidłowe nawilżenie skóry (do 5% stężenia) a także czynniki lipidowy, który uzupełnia niedobory naturalnych składników. Chroni skórę przed bakteriami i infekcjami.

Mocznik w kremach, czy ogólniej mocznik w kosmetykach – sprawdza się doskonale. Jego produkcja jest niedroga a właściwości bogate i szeroko stosowane. Nie mniej związek cały czas poddawany jest badaniom.

 

Źródła:

Nanotechnologia, kosmetyki, chemia supramolekularna. Pod red. G. Schroedera. Wydanie I. Cursiva, 2010. ISBN 978-83-62108-04-6
I.Mężyńska, Nawilżające i keratolityczne działanie mocznika. Cosmetology Today, nr 4-2010 s.19-26.
M.Mrukot. Kosmetologia. Receptariusz [online]. [stan z dnia 21.10.2014].

 

autor: o-nie

 


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Kwas hialuronowy - przepis na młodość?

    źródło: © Konstantin Yuganov - Fotolia.com

    Kiedyś pozyskiwano go z kogucich grzebieni, dziś do jego uzyskania wystarczą metody biotechnologiczne. Mowa o kwasie hialuronowym. Popularnych specyfiku, ogólnie mówiąc, zatrzymującym młodość.

    Parabeny - kosmetyczny wróg publiczny nr 1

    sxc.hu

    Czy parabeny są szkodliwe? Czy stosowanie kosmetyków z parabenami może zaszkodzić? O tym w niniejszym artykule.

    Koenzym Q10 i jego tajemnice

    koenzym q10

    Koenzym Q10 jest jedną z najważniejszych substancji jaką wytwarza organizm. To organiczny związek chemiczny z grupy ubichinonów, zapewniający prawidłowy przebieg procesów życiowych komórki.

    Domowe sposoby na oparzenia słoneczne

    Źródło: pixabay.com - chezbeate

    Jak radzić sobie z oparzeniem słonecznym i w jaki sposób ich unikać w przyszłości. Materiał wideo.

    Usuwanie znamion - fakty i mity

    Znamiona

    Na ciele większości z nas można zwykle naliczyć od kilku do nawet kilkudziesięciu różnego rodzaju zmian skórnych. Zdarza się, że nie tylko nie dodają uroku, lecz są źródłem kompleksów, a nawet zagrożeniem dla zdrowia.

  • Bądź na bieżąco