Naturalne barwniki do lukru - jak je przygotować?

Kuchnia


Jeśli chcemy zabarwić lukier możemy wykorzystać gotowe barwniki spożywcze. Możemy też zastosować naturalne barwniki.

Naturalne barwniki do lukru możesz przygotować samodzielnie w domu. Z czego? Do zabarwienia możesz użyć na przykład szpinaku, kolorowych przypraw, buraków, owoców i wielu innych produktów.

 

Czerwony barwnik

Do zabarwienia lukru lub ciasta na czerwono możesz użyć soku z buraków, wiśni lub innych czerwonych owoców. Może to być sok do rozcieńczania, zmiksowane owoce, a nawet dżem.

Jak przygotować czerwony barwnik?

Cukier puder rozpuść w odrobinie soku do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli bierzesz dżem, przyda się odrobina wody. Jeśli chcesz dopiero uzyskać sok do barwienia, wystarczy zblendować owoce. Sok uzyskany z blendowania połącz z cukrem pudrem. Jeśli kolor lukru będzie bardzo blady, użyj rozdrobionych i przetartych przez sito owoców.

Zielony barwnik

Do zabarwienia lukru na zielono możesz wykorzystać liście szpinaku. Kilka sztuk zblenduj z odrobiną wody. Do barwienia wystarczy kilka łyżrczek powstałego ze szpinaku soku. Uwaga! Sok dodawaj ostrożnie. Zbyt dużo sprawi, że lukier będzie intensywnie szpinakowy..

Żółty barwnik

By zabarwić lukier na żółto użyj kurkumy. Wystarczy odrobina, Dzięki niej lukier będzie miał bardzo intensywny żółty kolor. Do lukru dodaj odrobinę i wymieszaj.

naturalne barwniki spożywcze

naturalne barwniki spożywcze

naturalne barwniki spożywcze 2

naturalne barwniki spożywcze 3

Domowy lukier – jak go przygotować.

Lukier, to chyba najprostsza polewa na świecie. Można go wykorzystać do ozdobienia ciast, muffinek, pierniczków, ciasteczek i innych słodkości. Do przygotowania wystarczy woda i cukier puder. Uwaga! Wystarczy łyżeczka wody na łyżkę cukru pudru. Cukier puder zmieszaj z wodą dopóki się nie rozpuści. Dobry lukier powinien być bardzo gęsty ale płynny. Lejący nałóż na ciastko. Lukier powinien delikatnie opłynąć a nie spłynąć po cieście. W zależności od grubości warstwy i konsystencji lukru, powinien w ciągu kilku-kilkunastu minut zastygnąć. Przed wyłożeniem na ciasto, dodaj jeden z proponowanych naturalnych barwników do lukru. Dzięki nim twoje wypieki będą miały apetyczne kolory.

Naturalne barwniki do lukru można przygotować bardzo szybko w domu. Są tańsze i na pewno zdrowsze niż gotowe barwniki spożywcze.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

    Dieta bezglutenowa: celiakia

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa, to nie tylko sposób odżywiania osób chorych na celiakię, ale również rodzaj "mody spożywczej". Czy wiesz, czym jest gluten, dlaczego szkodzi i czy na pewno dla ciebie też jest groźny?

    Rodzaje herbat

    Rodzaje herbat

    Znasz różnicę między herbatą zieloną a czerwoną? Wiesz ile parzyć poszczególne herbaty by wydobyć najlepszy aromat? Nie? W takim razie ten artykuł jest dla ciebie.

  • Bądź na bieżąco