Pomysł na szybki obiad - kilka sprawdzonych przepisów

Kuchnia

jedzenie

obiady

pomysły

posiłki

przepisy


szybki smaczny obiad

Fot. morguefile.com

Chcesz zjeść zdrowo lecz brakuje Ci czasu? Nie musisz poświęcać pół dnia na przygotowanie posiłku. Sprawdź nasze pomysły na szybki obiad.

Wiesz już co na obiad dzisiaj przygotujesz? Nie? Szukasz inspiracji w internecie? Dobrze trafiłeś! Dla tych, którzy nie lubią gotować, dla tych, którzy nie potrafią gotować, dla tych którzy nie mają czasu czy po prostu im się nie chce, przedstawiamy pomysły na obiad, którego przygotowanie nie zabierze dużo czasu.

Zupy

Zupy warzywne przepisy

Zrobienie zupy to najprostsza rzecz pod słońcem. Robi się praktycznie sama a do tego jest bardzo zdrowa.

Zupa kalafiorowa i zupa brokułowa – zupa krem i nie tylko

Przepis podajemy łącznie, ponieważ różnią się tylko „głównym” warzywem. Porcja na „średni garnek”.

  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 3 ziemniaki
  • brokuł/kalafior
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • może być też gałka muszkatołowa i ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku
  • mąka, śmietana – jeśli chcemy podawać zupę w wersji tradycyjnej

Myjemy, obieramy a następnie kroimy warzywa na wywar (marchew, seler, por, pietruszka). Wrzucamy je do wody i gotujemy. Dodajemy w międzyczasie kalafior/brokuł umyty i podzielony na różyczki oraz liść laurowy. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy przyprawy i mniej niż pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Mieszamy. I teraz mamy 2 wersje, co z tym możemy dalej zrobić:

  1. miksujemy zupkę i w takiej postaci podajemy z chlebem, grzankami lub groszkiem ptysiowym
  2. 1/3 szklanki śmietany mieszkamy z łyżką mąki i po wymieszaniu do postaci gęstszego płynu dodajemy do zupy. Dzięki temu dodatkowi zupa zmieni kolor na jaśniejszy i będzie „treściwsza” w smaku

Zupa krem z pomidorów

  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • litr bulionu z kurczaka (można przygotować z kostki rosołowej lub gotując mięso z kury z warzywami)
  • sól, pieprz, bazylia
  • odrobina oliwy
  • śmietana i pietruszka – opcjonalnie

W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę z rozprasowanym czosnkiem. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pomidory oraz pokrojone w kosteczkę marchewki. Dodajemy bulion. Gdy całość się zagotuje, zestawiamy z ognia, dodajemy przyprawy i miksujemy całość. Podając zupę można dodać łyżkę śmietany i poszatkowaną pietruszkę do dekoracji.

Makarony

Spaghetti

Wbrew pozorom jest to danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20min. Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego lub 2 kiełbasy nadające się do smażenia
  • 1 duża cebula
  • czosnek (2 ząbki)
  • koncentrat pomidorowy i woda LUB 1-2 puszki krojonych pomidorów
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek (lub zioła prowansalskie)
  • makaron

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę razem z pokrojoną kiełbaską lub mięsem mielonym. Następnie dodajemy pomidory z puszki i czosnek. Jeśli takowych nie mamy, dolewamy ok. 1 szklanki wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz szczyptę cukru (dla złagodzenia kwaśnego posmaku koncentratu). Całość podgotowujemy, dodajemy przyprawy. Sos robiony na bazie koncentratu musimy zagęścić: w kubeczku rozpuszczamy łyżkę mąki w małej ilości zimnej wody. Gdy mąka całkowicie się rozpuści, dodajemy ją do sosu i mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron, nakładamy na talerze, polewamy sosem. Smacznego.

Pesto z makaronem

  • 2 łyżeczki pesto
  • Starty parmezan lub inny żółty ser
  • Makaron

Przepis najprostszy na całym świecie: gotujemy makaron, następnie mieszkamy go z 2 łyżeczkami pesto. Całość posypujemy parmezanem i jemy!

Tortellini z sosem śmietanowo-koperkowym

  • paczka tortellini
  • mała śmietana
  • koperek
  • jedno żółtko jajka
  • czosnek, sól i pieprz

Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie siekamy koperek i czosnek. Podsmażamy na odrobinie oleju w rondelku. Dosłownie 2 minuty. Dodajemy śmietany. Po chwili żółtko. Mieszamy i  2-3min trzymamy na ogniu. Ugotowane pierożki polewamy odrobiną sosu. Smacznego!

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana

  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • 6 plastrów boczku
  • 2 cebule ze szczypiorkiem
  • 200 ml. kwaśnej śmietany (niecała szklanka)
  • 2 jajka
  • 10 dag. żółtego sera
  • sól, pieprz

Ziemniaki kroimy w plastry a cebulę w talarki, boczek w kostkę, szczypior na duże kawałki. Ziemniaki mieszamy z boczkiem i cebulą, wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy śmietaną rozmąconą z jajkami, startym żółtym serem oraz przyprawami. Pieczemy ok 20min w temperaturze 180 stopnii. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Zapiekanka z makaronem

Ten przepis możemy wykorzystać z różnego rodzaju makaronami, jeśli mamy więcej czasu może to być cannelloni lub lazania. Jeśli nie mamy na to ochoty, wystarcz zwykły penne.

  • Opakowanie makaronu
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 200g śmietany – jeśli robimy danie z cannelloni lub lazanią
  • Plastry żółtego sera lub starty żółty ser
  • Czosnek
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano (zioła prowansalskie)
  • Oliwa lub margaryna

Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Całość dusimy aż mięso dojdzie do siebie. Dodajemy czosnek i pomidory. Całość dusimy przez 15min. Mięso musi być miękkie, podobnie cebula. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą, na to wykładamy makaron przygotowany al dente (chyba że chcemy faszerować cannelloni, czy lazanię, wówczas nie gotujemy makaronu). Makaron polewamy sosem pomidorowym z mięsem. Całość pokrywamy jeszcze plastrami lub startym żółtym serem. Pieczemy ok30min w 180stopniach.

W przypadku cannelloni lub lazanii: nadziany lub poprzekładany makaron oblewamy pozostałością sosu wymieszanego ze śmietaną i dopiero potem kładziemy ser.

 Zapiekanka z makaronem i warzywami

  • Opakowanie makaronu
  • 2 piersi z kurczaka
  • warzywa na patelnię
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki miodu
  • Plastry żółtego sera pokrojone w paseczki ub starty żółty ser
  • Czosnek
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano (zioła prowansalskie), curry
  • Oliwa lub margaryna

Kurczaka czyścimy i kroimy w małe kawałki. Solimy, pieprzymy. Podsmażamy, dodajemy warzywa parę ząbków czosnku. Podlewamy małą ilością wody (nie gotujemy, tylko dusimy) i trzymamy na ogniu dosłownie parę minut. Brokuł dzielimy na różyczki. Makaron gotujemy al dente. Blachę smarujemy masłem (żeby zapiekanka potem nie przywarła). Makaron mieszamy z brokułem, kurczakiem i warzywami.  Przygotowujemy sosik będący mieszanką 3 łyżek miodu, 3 łyżek oliwy i curry. Mieszamy razem z warzywami  i mięsem, dodajemy 3/4 sera i mieszamy ponownie. Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy ok 30min w temperaturze 180 stopni.

Inne

Szybka pizza przepis

Oczywiście najlepiej zrobić spód własnoręcznie, jednak ponieważ mówimy tutaj o szybkich obiadach pójdźmy na kompromis i kupmy już gotowe spody. Ewentualnie przygotujmy wcześniej takie spody, zarumieńmy je w piecu i zamroźmy.

  • Gotowe spody do pizzy lub rozmrożone zrobione własnoręcznie
  • Ser mozzarella
  • Rukola
  • Kilka plasterków szynki
  • 1-2 pomidory
  • oliwki
  • Czosnek
  • Puszka pomidorów
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia (mogą też być zioła prowansalskie)

W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy posiekany drobno (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dolewamy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Przyprawiamy wg uznania. Gotowy sos nakładamy na spody od pizzy. Potem możemy położyć praktycznie wszystko na co mamy ochotę. My proponujemy pizzę z mozzarellą: na cieście do pizzy posmarowanym sosem kładziemy szynkę, oliwki, plasterki pomidorów a na wierzch ser mozzarella. Wkładamy pizzę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po pieczeniu nie trzeba będzie jej myć) do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na ok. 20min. Na upieczoną pizzę kładziemy umyte wcześniej liście rukoli. Smacznego!

Naleśniki przepis klasyczny

  • 1szklanka mąki – jeśli wyjdzie nam zbyt rzadkie ciasto, dodajemy więcej
  • 1 jajko
  • Szklanka mleka
  • Szklanka wody – od samego mleka naleśniki będą za twarde
  • Szczypta soli
  • Olej/oliwa

Wszystkie składniki łączymy w misce lub miksujemy w blenderze. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję na patelnię nalewamy odrobinę oleju lub oliwy. Następnie wylewamy odrobinę ciasta  i rozprowadzamy gęsty płyn po patelni obracając nią delikatnie nad ogniem. Nie ruszamy naleśników dopóki spodnia strona się porządnie nie zarumieni. W przeciwnym razie naleśnik się popsuje. Kiedy to już się stanie obracamy naleśnik na drugą stronę i podsmażamy.

Pomysły na farsz do naleśników

Farsz może być dowolny:
– możemy na przykład wymieszać biały ser z cukrem waniliowym i śmietanką i tym wypełnić naleśniki.
– możemy w naleśnik zawinąć parówkę i razem podsmażyć.
– możemy zjeść klasyczny z dżemem.
– naleśniki mogą posłużyć za bazę pod tortillę
– naleśniki można przekładać na zmianę z dżemem i w ten sposób uzyskać „torcik” naleśnikowy, który można podzielić na 4 części

Inne zastosowanie ciasta naleśnikowego

Ciasto naleśnikowe można też wykorzystać do przyrządzenia kurczaka, wystarczy optoczyć pokrojonego kurczaka w płynnym cieście i w takiej postaci go smażyć.

Tortilla własnej roboty

  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 1,5-2 szklanek mleka
  • Odrobina oleju/oliwy
  • 2 piersi z kurczaka
  • Papryka
  • Sałata
  • Majonez
  • Keczup
  • Pomidor
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry lub przyprawa do kurczaka lub gyrosu lub kebabu
  • Folia aluminiowa

Składniki na ciasto (mąka, mleko) miksujemy w blenderze lub łączymy tzw. koziołkiem w misce. Po utworzeniu masy na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto, rozlewamy je po patelni obracając nią na ogniu aż się zarumieni z jednej strony, po czym odwracamy naleśnik o 180stopni i podsmażamy z drugiej strony.

W międzyczasie możemy przygotować farsz: kurczaka kroimy w podłużne pasy i podsmażamy osoliwszy go wcześniej i wymieszawszy z przyprawami (możemy też obtoczyć kawałki kurczaka w jajku i bułce tartej, wówczas uzyskamy panierkę jak w schabowym). Kroimy pomidora w cząstki, paprykę w podłużne pasy. Majonez i ketchup mieszamy w proporcji 1:1 w miseczce.

Gotowe naleśniki najpierw smarujemy przygotowanym sosem, następnie kładziemy liść sałaty, kurczaka, kawałki papryki i pomidora. Tak naprawdę możemy tutaj dodać i kukurydzę i oliwki, na co mamy ochotę a co pasuje. Następnie zawijamy naleśnika i owijamy go z każdej strony (poza jedną, którą będziemy jeść) folią aluminiową (będzie trzymać naleśnika żeby się nie rozpadł). I gotowe!

Pyry z gzikiem

Potrzebujemy:

  • ziemniaki
  • biały ser
  • śmietana kwaśna
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub cebula

Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Szczypiorek/cebulę kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z ugniecionym widelcem serkiem. Dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowany ser podajemy wraz z ziemniakami.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>