Pieczenie

Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

mąka, pieczenie, pieczywo

Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

Proszek do pieczenia a soda oczyszczona

pieczenie, pieczywo, wypieki

Kiedy proszek do pieczenia a kiedy soda oczyszczona? Czy można zamieniać proszek do pieczenia na sodę i na odwrót? Czy proszek do pieczenia jest zdrowy? A soda?

Tarta na słodko - przepis na ciasto

ciasto do tarty, pieczenie, tarta, wypieki

Gdy masz ochotę na coś słodkiego własnej roboty, przygotuj domową tartę. Smak? Dowolny. Podstawą każdej tarty jest dobre ciasto.

Tarta na słono - przepis na kruche ciasto

ciasto do tarty, kruche ciasto, pieczenie, tarta, tarta na słono, wypieki

To co łączy wszystkie typy tart, to dobre i smaczne ciasto. Czy jest jakiś uniwersalny przepis na ciasto do tarty na słono? Oczywiście!