Pieczywo

Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

mąka, pieczenie, pieczywo

Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

Proszek do pieczenia a soda oczyszczona

pieczenie, pieczywo, wypieki

Kiedy proszek do pieczenia a kiedy soda oczyszczona? Czy można zamieniać proszek do pieczenia na sodę i na odwrót? Czy proszek do pieczenia jest zdrowy? A soda?

pieczywo ciemne jasne

Ciemne czy jasne?

cukier, jedzenie, makaron, pieczywo, ryż

Czy chleb pełnoziarnisty jest zdrowszy od takiego bez dodatków? Czy makaron ciemny i jasny tuczy tak samo? Dlaczego brązowy cukier uważany jest za lepszy niż biały? Dowiedz się, jaka jest różnica między ciemnymi i jasnymi produktami.