Produkty sprzyjające spalaniu tkanki tłuszczowej

Dieta

odchudzanie

zdrowa dieta


Nie musisz przechodzić przez ciężkie restrykcyjne diety, by stracić parę kilo. Zobacz, jak stracić na wadze metodą małych kroków.

Aktywność fizyczna oraz ograniczenie spożywanych kalorii, to podstawa większości diet. Warto jednak te zasady powiększyć o jeszcze jedną. Chodzi o dodanie do posiłków produktów, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.

Zioła i produkty spożywcze

Suplementy diety, które mają sprzyjać utracie wagi, zawierają często substancje naturalnie występujące w owocach, czy warzywach. Dlatego przed sięgnięciem po tabletki, warto przyjrzeć się produktom z własnej lodówki. O czym warto pamiętać? Przede wszystkim potrawy „ciężkie” dobrze jest doprawić odpowiednimi ziołami. Na przykład rozmaryn, bazylia czy szałwia ułatwiają trawienie białka i tłuszczu. Na pracę jelit korzystnie wpłyną również kminek czy lubczyk. Sprawdzą się więc w przypadku potraw smażonych i duszonych. Pieprz czarny i chilli również nie zaszkodzą. Po pierwsze przyspieszają wydzielanie soków trawiennych. Po drugie są bogate w chrom, który zmniejsza ochotę na słodycze. Chilli, czy inne produkty zawierające kapsaicynę sprzyjającą spalaniu tłuszczu.

Wysoka temperatura sprzyja spalaniu tłuszczu

Spalaniu tłuszczu sprzyja wysoka temperatura. Gdy organizm wytwarza ciepło, zwiększa się zapotrzebowanie na kalorie. Dzięki temu ich nadmiar nie jest odkładany ale bezpośrednio przetwarzany w energię. Proces ten nazywa się termogenezą. Niektóre substancje mają działanie wspomagające ten proces. Na przykład kofeina. Osobom chcącym spalić parę kilo może pomóc małe espresso. Wartość kaloryczna takiej kawy jest bliska zeru, podczas gdy kawa z mlekiem to porcja dodatkowych, zbędnych kalorii.

tabela kaloryczności kawaWe Włoszech zupełnie naturalne jest picie po posiłku filiżanki espresso – mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti – Poprawia ono krążenie, pobudza układ trawienny do działania i przeciwdziała uczuciu senności po posiłkach. Włosi piją w ciągu dnia dużo kawy, jednak napój z mlekiem jest najczęściej elementem śniadania –dodaje.

Temperatura ciała a odchudzanie

Ze względu na właściwości rozgrzewające, mała czarna może też przydać się przed lub po treningu. Przed dostarczymy organizmowi i mięśniom energii, by mogły pracować w przypadku dłuższego wysiłku. Zamiast cukru smacznym dodatkiem do kawy będzie cynamon. Poza ciekawym smakiem, cynamon ma właściwości ułatwiające trawienie i obniżające poziom cukru we krwi. Po treningu zaś sprawdzi się w szejku regeneracyjnym z kakao, mlekiem i bananem.

Niezależnie od przyjętej metody odchudzania musimy pamiętać, że to, co jest dobre dla jeden osoby, nie musi być dobre dla innej. Dlatego ważnym jest dopasowywanie diety do własnych potrzeb i umiar w spożywaniu niektórych produktów.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Dieta bezglutenowa: celiakia

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa, to nie tylko sposób odżywiania osób chorych na celiakię, ale również rodzaj "mody spożywczej". Czy wiesz, czym jest gluten, dlaczego szkodzi i czy na pewno dla ciebie też jest groźny?

    Rodzaje herbat

    Rodzaje herbat

    Znasz różnicę między herbatą zieloną a czerwoną? Wiesz ile parzyć poszczególne herbaty by wydobyć najlepszy aromat? Nie? W takim razie ten artykuł jest dla ciebie.

    Dieta w ciąży

    Zioła w ciąży

    Jeśli spodziewasz się dziecka, pilnuj odpowiedniej diety. Co jeść w ciąży, czego nie można jeść w ciąży? Zobacz.

    Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

    Źródło: morguefile.com

    Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

    Miód i jego rodzaje

    Źródło: freeimages.com

    Słodki i zdrowy. O szerokim zasięgu działania. Poprawia smak potraw, ale wpływa też wzmacniająco i kojąco na organizm. Tak działa miód, pod warunkiem, że (w warunkach naturalnych) jest wytwarzany przez pszczoły.

  • Bądź na bieżąco