Proszek do pieczenia a soda oczyszczona

Kuchnia

pieczenie

pieczywo

wypieki


Kiedy proszek do pieczenia a kiedy soda oczyszczona? Czy można zamieniać proszek do pieczenia na sodę i na odwrót? Czy proszek do pieczenia jest zdrowy? A soda?

Proszek do pieczenia

Jak nazwa wskazuje to proszek, którego zadaniem jest spulchnianie produktów przeznaczonych do pieczenia ciasta czy chleba. Tworzą go różne związki chemiczne.

Proszek do pieczenia, zawiera wodorowęglan sodu NaHCO3 lub węglan amonu (NH4)CO3 albo mieszaninę wodorowęglanu sodu z kwasem cytrynowym lub kwasem winowym. Zawiera też skrobię. Jak działa proszek do pieczenia? Kiedy ciasto dochodzi do siebie w piekarniku, na skutek podwyższonej temperatury rozkłada się wydzielając CO2, co powoduje spulchnianie ciasta. Proszek oparty na samym wodorowęglanie sodu, nadaje produktom już upieczonym nieprzyjemny posmak. Żeby tego uniknąć miesza się wodorowęglan sodu ze słabymi kwasami lub solami o lekko kwaśnym odczynie. Nazywane są one regulatorami kwasowości (najczęstszymi regulatorami kwasowości są: mleczan sodowy, wodorowinian potasowy, pirofosforan sodu).

Soda oczyszczona

To inaczej wodorowęglan sodu. Podobnie jak proszek do pieczenia ma konsystencję białego proszku i jest jego elementem. Wzór chemiczny sody oczyszczonej: NaHCO3 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów, wodorosól kwasu węglowego i sodu. Soda oczyszczona ma właściwości spulchniające i pianotwórcze, które wynikają z faktu, że rozkłada się w temperaturze powyżej 60 °C i także wydziela dwutlenku węgla. Soda oczyszczona ma silniejsze działanie niż proszek do pieczenia.

Kiedy proszek, kiedy soda?

W zależności od tego za jaki wypiek się zabieramy ważne by wybrać do jego spulchniania sodę lub proszek. Ale czasem przy ciężkich ciastach można śmiało użyć i jednego i drugiego.

Soda w reakcję z innymi składnikami ciasta wchodzi znacznie szybciej niż proszek. A proszek odpowiada za rośnięcie ciasta w dalszej fazie pieczenia. Charakterystyczne dla wypieków z dodatkiem sody bywa pęknięcie na środku ciasta/chleba – to znak, że soda podniosła ciasto zanim wytworzyła się skórka. Warto pamiętać tez o tym by składniki z innymi bardzo dokładnie wymieszać i w miarę szybko wstawić do pieczenia.

Przy wypiekach można wymieniając sodę oczyszczoną na proszek do pieczenia i na odwrót. Należy jednak pamiętać, że soda jest składnikiem silniejszym, co przekłada się na proporcje. By uzyskać jednakowy efekt spulchniający proszku należy dodać więcej niż sody. Warto zapamiętać, że: 1 łyżeczka sody odpowiada 4 łyżeczkom proszku do pieczenia!

Zatem jeśli proszek do pieczenia chcemy zamienić na sodę oczyszczoną trzeba jej wsypać 4 razy mniej do ciasta. Ważne by wówczas w dodatku było coś kwaśnego. W sklepach jeszcze niepopularny, ale w internecie można kupić kwaśny winian potasu, który dodany do ciasta z sodą w środowisku wodnym uwalnia kwas winowy.

Względy zdrowotne

Soda oczyszczona ma zastosowanie nie tylko w kuchni ale także w celach medycznych i zdrowotnych. W roztworze z wodą łagodzi niestrawność, zgagę i nadmierną kwasowość w żołądku. Podawana jest także podczas przedawkowania aspiryny. W sytuacjach pierwszej pomocy, soda może być stosowana do leczenia oparzeń.

W pielęgnacji skóry też odgrywa rolę – ma właściwości złuszczające, można też dodać ją do kąpieli w celu łagodzenia podrażnień skóry, wysypki lub ukąszenia. Soda dodawana jest tez do past do zębów, neutralizuje kwasowość w jamie ustnej. Soda oczyszczona powinna się znaleźć w każdym domu, ale należy korzystać z niej z rozsądkiem. Mimo szerokiego zastosowania, jak każdy związek chemiczny, źle używana może zaszkodzić. Dlatego w niektórych przypadkach warto zasięgnąć opinii lekarza.

Do wypieków z sodą, by załagodzić smak (posmak), należy dodawać kwaśne składniki. Często bowiem wypieki z sodą mają piekący, gorzkawy posmak. Ponoć wypieki z samą sodą najlepiej jeść od razu, na gorąco. Choć gorące wypieki tez niezbyt dobrze wpływają na żołądek. Część osób miewa też dolegliwości po wypiekach z proszkiem i wybierają te z sodą. Jest zdrowsza i ma szerokie zastosowanie.

Proszek do pieczenia nie każdemu podchodzi jako składnik wypieków. Ma działanie słabsze niż soda. Na forach internetowych internauci prześcigają się w pomysłach na to jak użyć proszku, by ….. szybko się rozchorować. To ryzykowne i nieodpowiedzialne, nie mniej zjedzenie łyżeczki proszku do pieczenia skutkuje bólem żołądka i gorączką. Jako dodatek do wypieków jest raczej neutralny.

 

 autor: o-nie

1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

    Źródło: morguefile.com

    Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

    Tarta na słodko - przepis na ciasto

    Tarta jabłkowa lifeislife

    Gdy masz ochotę na coś słodkiego własnej roboty, przygotuj domową tartę. Smak? Dowolny. Podstawą każdej tarty jest dobre ciasto.

    Tarta na słono - przepis na kruche ciasto

    morguefile.com

    To co łączy wszystkie typy tart, to dobre i smaczne ciasto. Czy jest jakiś uniwersalny przepis na ciasto do tarty na słono? Oczywiście!

    Ciemne czy jasne?

    pieczywo ciemne jasne

    Czy chleb pełnoziarnisty jest zdrowszy od takiego bez dodatków? Czy makaron ciemny i jasny tuczy tak samo? Dlaczego brązowy cukier uważany jest za lepszy niż biały? Dowiedz się, jaka jest różnica między ciemnymi i jasnymi produktami.

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

  • Bądź na bieżąco