Przepis na naleśniki na słodko

Kuchnia

naleśniki

śniadanie


Prosty przepis na naleśniki z owocami lub konfiturą. Doskonały sposób na przepyszne i energetyczne śniadanie. Smakuje równie pysznie latem i zimą.

Kluczem do smacznych naleśników jest odpowiednie ciasto i proporcje użytych do jego zrobienia składników. Równie ważny jest moment przewrócenia naleśnika i zdjęcia go z patelni, tak by nie był przesuszony lub przesmażony.

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: dla 3 osób (12 naleśników)

Składniki na ciasto naleśnikowe

przepis na słodkie naleśniki z owocami

Latem naleśniki najlepiej smakują z owocami sezonowymi.

  • 250 ml mleka
  • 75 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • blender lub mikser (ułatwia połączenie składników)
  • patelnia teflonowa 28 cm

Przygotowanie ciasta na naleśniki

W pierwszej kolejności podpalamy gaz pod patelnią, by już się nagrzewała. W między czasie przygotujemy ciasto na naleśniki. Nie wlewamy oliwy na patelnię. Dodajemy ją bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu naleśniki nie będą przywierać i będą smażyły się równomiernie.

Podczas, gdy patelnia zyskuje właściwą temperaturę, do blendera dodajemy mleko, wodę, oliwę, jajka, cukier i sól. Całość miksujemy przez 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem dodajemy mąkę i od razu po jej dodaniu miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Mąkę dodajemy na końcu, by dobrze związała się z płynną częścią ciasta oraz by nie powstawały zbite grudki mąki.

Smażenie naleśników

ciasto na naleśniki na słodko

Ciasto naleśnikowe wylewamy na środek patelni.

Ciasto wylewamy na środek patelni i obracając patelnią w kółko rozprowadzamy jego warstwę po całej jej powierzchni. Następnie odstawiamy do smażenia. Bardzo ważny jest moment, gdy należy przewrócić naleśnik do smażenia na drugą stronę. Nie trzeba zaglądać pod spód naleśnika. Moment ten następuje wtedy, gdy brzeg naleśnika robi się suchy i odchodzi od patelni. Wówczas łatwo jest podważyć naleśnik łopatką do smażenia, wsuwają łopatkę pod naleśnik i przewrócić go na drugą stronę.

Smażenie naleśników

Naleśnik przewracamy na drugą stronę, gdy ciasto jest suche na brzegu.

Naleśnik szybciej smaży się na drugiej stronie. W zależności od wielkości ognia pod patelnią już po minucie można sprawdzić, czy jest gotowy do zdjęcia. Sprawdzamy przez obrócenie na drugą stronę. Jeżeli nie jest jeszcze gotowy, obracamy ponownie i smażymy jeszcze przez chwilę.

Ciasto na tej drugiej stronie powinno być delikatnie przyrumienione (pierwsza strona jest zazwyczaj mocniej przysmażona).

smażenie naleśnika

Naleśnik po przewróceniu na drugą stronę.

Idealny naleśnik po zdjęciu z patelni powinien być delikatny i chrupki na brzegu, nie spieczony, nie przesuszony. Umiejętność uzyskania idealnych naleśników przychodzi z każdym kolejnym ich smażeniem. Ostatecznie robi się to automatycznie, a smakują wybornie.

Z czym naleśniki na słodko?

Nasz przepis na naleśniki smakuje idealnie z:

maliny owoce sezonowe

Owoce sezonowe, np. maliny smakują wybornie z naleśnikami.

  • latem, sezonowymi owocami (my użyliśmy borówek i malin),
  • zimą, konfiturami, dżemami, domowymi przetworami z owoców,
  • cukrem pudrem, który dopełnia całości,
  • przesmażonymi na dżem jabłkami na ciepło z dodatkiem cynamonu.

Smacznego!


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Kanapki z pomysłem i śmieszne przystawki

    kanapki na śniadanie

    Śmieszne śniadanie? Zabawna przystawka? Zobacz nasze pomysły!

    Zdrowe śniadanie – jak je przygotować?

    zdrowe śniadanie

    Masz ochotę na zdrowe i smaczne śniadanie? Dowiedz się, jak i z czego je przygotować.

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

  • Bądź na bieżąco