Rosół drobiowy - prosty przepis na pyszny rosół

Kuchnia

przepisy

rosół

zupy


Przygotowanie dobrego rosołu potrafi być wyzwaniem. Niejedna początkująca gospodyni miała z nim problem. My mamy sprawdzony przepis.

Jakość składników a przede wszystkim mięsa ma kluczowy wpływ na smak rosołu. Można go przygotować z kury, kaczki, z wołowiny, cielęciny lub w wersji mieszanej. Każda gospodyni ma swój przepis i swoje metody. My przedstawiamy bardzo prosty przepis na rosół z kury. Dedykujemy go wszystkim tym, którzy chcą zrobić dobry rosół w możliwie najmniej skomplikowany sposób. Poniższy przepis zawiera proporcje na 5l garnek.

Potrzebujemy:

  • 4-6 nóżki z kurczaka (może być też pierś + część rosołowa albo 10 skrzydełek)
  • 1 por
  • pół selera
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
  • płaską łyżeczkę lubczyku suszonego (lub gałązkę świeżego)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Nóżki z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka. Następnie wypełniamy go wodą do 4/5 objętości.

Przepis na rosół 1

Umytego kurczaka wrzucamy do garnka

2. Kładziemy na ogień. Na początku, zanim woda się nagrzeje może być duży płomień. Potem zmniejszamy. Garnek powinien stać na ogniu dobre 40min. W tym czasie na powierzchni wody zaczyna zbierać się białko odchodzące z gotowanego mięsa tzw. szumowiny.
3. Zbieramy szumowiny z góry rosołu. Najlepiej sprawdzi się w tym celu łyżka do szumowin. Gdy całość zbierzemy, zostawiamy wywar na ogniu i zbieramy kolejne porcje szumowin. Robimy to co jakiś czas, aż rosół będzie klarowny.
4. W czasie, gdy wywar mięsny się gotuje, obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Obrane warzywa oraz por myjemy bardzo dokładnie. Do zupy możemy wykorzystać samą „zieloną część” albo całego pora. Obieramy też cebulę z zewnętrznej łupinki.

przepis na rosół 2

Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do wywaru

5. Cebulę kroimy na pół i przypiekamy na ogniu drugiego palnika (tak, jak na ognisku). Im gęściej zarumieniona tym lepiej.

przepis na rosół 3

Cebulę przypiekamy żeby rosół miał lepszy smak

6. Gdy zbierzemy już wszystkie szumowiny z wywaru mięsnego, dodajemy wszystkie warzywa. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 50min.

Przepis na rosół 4

Rosół musi się długo gotować na wolnym ogniu

7. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sól, pieprz, lubczyk oraz kurkumę (to trik by nadać rosołowi intensywnie żółty odcień).
8. Dalej gotujemy, sprawdzając czy smak już jest odpowiedni.
9. Gdy rosół „dojdzie” do siebie, wyłączamy ogień. Najlepszy smak uzyskamy, gdy rosół gotujemy bardzo długo i powoli, na maluteńkim ogniu.
10. Rosół podajemy z cienkim makaronem (nitki albo krajanka) i posiekaną natką pietruszki. Możemy dodać również kawałki ugotowanego mięsa oraz pokrojoną marchewkę.

Przepis na rosół

Smacznego!

 

Częste pytania:

Nie pojawiają mi się szumowiny lub jest ich bardzo mało.

Szumowiny nie powinny się pojawić, jeśli wrzucasz mięso do gotującej się wody albo gdy mięso jest chude lub bez kości (np. pierś z kurczaka). To czy jest ich mało czy dużo, nie definiuje jakości wywaru.

Czy szumowiny trzeba zbierać?

To zależy od kucharza. Szumowiny mogą zawierać zanieczyszczenia z mięsa. Do tego nie wyglądają zbyt estetycznie. Dlatego większość osób i kucharzy je usuwa. W ten sposób otrzymują klarowny rosół. Są jednak tacy szefowie kuchni, którzy odradzają usuwanie szumowin, by nie utracić białka.

Czy rosół można mrozić?

Jak najbardziej. Wystarczy nalać do słoika (ok 3/4 objętości), zakręcić i włożyć do zamrażalnika. Będzie tak samo dobry po rozmrożeniu, jak przed.

Czy rosół robi się tylko z kury?

Nie. Rosół można przygotowywać z innych rodzajów mięs. Co kucharz to przepis.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany.

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Hokus pokus czary mary, nie są straszne nasze gary - czyli kulinarne sztuczki

    jak radzić sobie w kuchni

    Zobacz, jak można ułatwić sobie życie w kuchni kilkoma prostymi trikami.

    Armatura kuchenna a oszczędzanie wody

    Rosnąca potrzeba proekologicznych rozwiązań w domu wywiera wpływ na producentów m.in. armatury kuchennej. Jak oszczędzać wodę w kuchni?

    Najlepsza patelnia - jak wybrać patelnię

    Patelnia

    Szukasz patelni do jajecznicy, a może do przygotowywania sosów lub gulaszu? Jaką patelnię wybrać, by spełniała wszystkie twoje potrzeby?

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

  • Bądź na bieżąco