Rodzaje herbat

Dieta

herbata


Znasz różnicę między herbatą zieloną a czerwoną? Wiesz ile parzyć poszczególne herbaty by wydobyć najlepszy aromat? Nie? W takim razie ten artykuł jest dla ciebie.

Herbata niejedno ma imię i wiele właściwości. Odmian herbat jest bardzo wiele. Każda ma inne właściwości. W tym tekście podpowiemy jak się otrzymuje każdą z nich, jak je parzyć i kiedy spożywać.

Herbata czarna

Herbata czarna to najbardziej popularna z herbat. Jej kolor nie jest oczywiście czarny, choć po zaparzeniu i naciągnięciu liści ma rzeczywiście bardzo ciemną barwę. Co ciekawe ta herbata nazywana jest czarną jedynie na Zachodzie. W Chinach, skąd między innymi pochodzi, nazywana jest czerwoną.

Herbata czarna produkowana jest w Chinach, Indiach i Sri Lance. Jej plantacje znajdują się też w Afryce. Liście herbaty po zebraniu poddawane są więdnięciu. Następnie czekają na kruszenie lub rolowanie. Potem zachodzi proces utleniania (zwany też fermentacją) na końcu mamy suszenie lub inaczej palenie. Herbata czarna swój mocny aromat i smak zawdzięcza procesowi utleniania, który trwa znacznie dłużej niż przy sporządzaniu herbaty zielonej. Ma też więcej kofeiny. Najbardziej pożądaną, jeśli chodzi o jakość jest herbata z całych liści.

Właściwości czarnej herbaty:

  • picie trzech filiżanek herbaty czarnej dziennie zmniejsza ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca
    może u niektórych obniżać ciśnienie
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • teina zawarta w herbacie czarnej zwiększa aktywność soków trawiennych
  • pomaga w koncentracji, „rozjaśnia” umysł
  • dodaje energii

Czarną herbatę najlepiej wypijać zalaną wcześniej wrzątkiem w wytartej do sucha filiżance. Parz ją 3-5 minut.

Herbata biała

Herbata biała różni się w wyglądzie i smaku od innych odmian tym, że jest od nich delikatniejsza. Nie jest tak popularna jak herbata czarna czy zielona. Herbata biała zwana jest też czasem eliksirem młodości – zawiera dużą ilość polifenoli. Kolor ma bardzo jasny a smak subtelny, pozbawiona jest wyraziste, ostrej nuty. Zdecydowana większość herbat białych pochodzi z Chin. Ale uprawia się je także na Tajwanie czy w Tajlandii.

Herbata biała przygotowywana jest z pąków liści herbaty chińskiej. Jej obróbka jest minimalna. Nie przechodzi procesu więdnięcia, suszenia ani fermentacji – dzięki temu zachowuje sporą ilość polifenoli. To wpływa na właściwości herbaty białej, która jest najzdrowsza wśród herbat.

Właściwości herbaty białej:

  • ma dobry wpływ na pracę serca
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
  • obniża ryzyko zachorowania na nowotwór
  • ma właściwości antybakteryjne
  • spowalnia proces starzenia (także skóry)

Białą herbatę parzyć można nawet trzykrotnie w temperaturze 85-90 °C przez około 5 minut. Wówczas napar ma najlepsze wartości smakowe i aromat.

Herbata zielona

Herbata zielona dla wielu oznacza zdrowie i siłę. Przez niektórych traktowana jest wręcz jak zioło.

Rzeczywiście ta odmiana herbaty ma także wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia. Herbata zielona produkowana jest z takiej samej rośliny co herbata czarna. Ale proces obróbki jest inny. Liście także poddawane są więdnięciu potem są podgrzewane, rolowane i krótko suszone. Nie ma tu fermentacji dzięki czemu zielona herbata ma więcej właściwości zdrowotnych a liście zachowują zielony kolor. Jest wiele odmian herbaty zielonej a to gdzie rośnie decyduje o jej aromacie i smaku. Napar ma kolor jasnożółty bądź bladozielony. Zielona herbata jest też bardzo aktywnym składnikiem wielu kosmetyków.

Właściwości herbaty zielonej:

  • ma dobry wpływ na serce
  • reguluje poziom cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko nowotworów
  • reguluje poziom cukru
  • przyspiesza spalanie tłuszczu

Napar najlepiej przyrządzać w niechlorowanej wodzie miękkiej. Łyżeczkę suszu/liści zalej wodą o temperaturze 80 °C. Parzymy 3-4 minuty. Herbata zielona parzona krótko działa pobudzająco. Mocny napar działa natomiast relaksacyjnie.

Herbata czerwona PU-ERH

O herbacie czerwonej pu-erh często słyszymy w kontekście odchudzania. Nazywana też jest mordercą tłuszczu. Rzeczywiście herbata czerwona pu-erh wspiera organizm w zwalczaniu tłuszczu. Co ciekawe ten rodzaj herbaty powstaje z herbaty zielonej. Po zbiórce liści przeprowadzane jest rolowanie potem przez rok liście te dojrzewają w procesie fermentacji. Herbata czerwona ma ciemny, ziemisty kolor i intensywny smak.

Właściwości herbaty czerwonej pu-erh:

  • pomaga w procesie spalania tłuszczu
  • reguluje poziom cholesterolu
  • oczyszcza organizm
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory

Herbatę czerwoną zalej wodą o temperaturze 95 °C i zostawiamy na około 2 minuty. Tę samą porcję liści możesz zaparzać kilka razy.

Herbata Yerba Mate

Yerba mate, zwana też: mate, erva mate to herbata pochodząca z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie i Brazylii. Ma grono zwolenników i w Polsce z jednej strony dzięki wyrazistemu smakowi i aromatowi jak i akcesoriom służącym do jej picia.

Yerba mate powstaje z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Obróbka ma kilka etapów. Pierwszy to suszenie nad ogniem, potem dalsze suszenie mechaniczne, następnie mielenie liści i pakowanie ich do worków jutowych, wreszcie dojrzewanie mielenie i sortowanie.

Właściwości Yerba mate:

O ile herbaty chińskie mają szereg potwierdzonych właściwości prozdrowotnych o tyle yerba mate już nie. Wiadomo, że reguluje poziom cholesterolu i pomaga w koncentracji. Wypijana od czasu do czasu nie powoduje żadnych zdrowotnych perturbacji, ale niewykluczone, że jej częste spożywanie może się wiązać z podatnością na występowanie nowotworów: przełyku, jamy ustnej, szyi, pęcherza czy nerek.

Najlepsza temperatura na parzenie yerba-mate to 70-80 °C.

Rodzaje herbat

Źródło: freeimages.com

Najlepsza pora na herbatę

Na dzień dobry najlepiej wypij herbatę czarną lub herbatę zieloną. Krótko parzone do ok. 3 minut pobudzają, rozjaśniają umysł, dodają energii. To przydaje się na dobry start w nowy dzień. Popołudniu do tego zestawu możesz dołączyć yerba mate i herbatę czerwoną. Na wieczór zaparzy herbatkę ziołową. Na wyciszenie i relaks. Możesz też śmiało popijać herbatę zieloną ale parzoną wówczas dłużej – bo wtedy działa relaksacyjnie.

autor: o-nie


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Prawidłowe nawodnienie latem, co pić

    © vladimirfloyd - Fotolia.com

    Nawodnienie latem to bardzo ważna sprawa. Nie jesteśmy pustynią, warto o tym pamiętać nim doprowadzimy organizm do odwodnienia. Podpowiemy co pić i jak pić latem.

    Dieta bezglutenowa: celiakia

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa, to nie tylko sposób odżywiania osób chorych na celiakię, ale również rodzaj "mody spożywczej". Czy wiesz, czym jest gluten, dlaczego szkodzi i czy na pewno dla ciebie też jest groźny?

    Dieta w ciąży

    Zioła w ciąży

    Jeśli spodziewasz się dziecka, pilnuj odpowiedniej diety. Co jeść w ciąży, czego nie można jeść w ciąży? Zobacz.

    Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

    Źródło: morguefile.com

    Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

    Miód i jego rodzaje

    Źródło: freeimages.com

    Słodki i zdrowy. O szerokim zasięgu działania. Poprawia smak potraw, ale wpływa też wzmacniająco i kojąco na organizm. Tak działa miód, pod warunkiem, że (w warunkach naturalnych) jest wytwarzany przez pszczoły.

  • Bądź na bieżąco