Rodzaje makaronów

Kuchnia

makaron


Rodzaje makaronów a właściwie ich kształty, to temat na niejedną rozprawkę. Mimo to w kuchni stosujemy najczęściej tylko kilka typów makaronów.

A do wyboru mamy bardzo wiele możliwości. Mądre książki mówią, że typów makaronów mamy ponad 300. Nie będziemy ich wszystkich oczywiście wymieniać. W poniższym zestawieniu znajdują się najpopularniejsze i najłatwiej dostępne w naszym kraju rodzaje makaronów.

 

 

Źródło: Wikipedia/Gahlord Dewald – Thoughtfaucet

Agnolotti

Makaron w kształcie pierożków tradycyjnie nadziewanych resztkami mięsa lub serem ricotta. Jest to rodzaj makaronu typowy dla Piemontu. Obecnie jednak pierożki nadziewa się wieloma rodzajami farszu. Kształtem przypominają kwadrat. Agnolloti w kształcie prostokąta noszą zaś nazwę Agnolotii al plin.

 

 

 

Źródło: Wikipedia/Topquark22

Anelli

Makaron typowo sycylijski w kształcie małych pierścieni dodawany do zup, czy sałatek. Powstaje przez przecinanie rurek makaronu na małe pierścienie. Ze względu na swoją wielkość nie nadaje się, jako samodzielne danie.

 

 

 

 

Źródło: Wikipedia/Giddylake

Bucatini

Makaron popularny na Sycylii i w Rzymie. Podobny do spaghetti, jednak nieco grubszy z dziurką ciągnącą się przez całą długość makaronu. Bucatini pasuje do mięsnych sosów, zup, zapiekanek.

 

 

 

 

Źródło: sxc.hu

Źródło: sxc.hu

Cannelloni/ Manicotti

Makarony w kształcie dużych tub, które wypełnia się mięsem lub warzywami. Różnią się od siebie nieco fakturą i ścięciem brzegów. Najprościej zapiec go z sosem pomidorowym. Na patelni podsmażamy ok 0,5kg mięsa mielonego z 1 posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z puszki (1 puszka). Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, majerankiem i tymiankiem. Sosem nadziewamy cannelloni. Makarony układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy resztką sosu. Wierzch posypujemy startym parmezanem lub, gdy nie mamy, zwykłym żółtym serek. Całość zapiekamy ok. 25-30min w temperaturze 180 stopni.

 

Źródło: Wikipedia/Fugzu

Capelletti

Rodzaj makaronu przypominający tortellini, różniący się jednak od niego sposobem wywinięcia końcówek (na kształt kapelusza). Nadziewane są mięsem warzywami lub serem. Można je stosować, jako dodatek do bulionów.

 

 

 

 

Zdjęcie: lifeislife.pl

Capellini / Capelli d’angelo

„Włosy anioła”. Makaron należący do grupy makaronów długich i cienkich o owalnym kształcie. Może być produkowany też z gryki. Gotuje się bardzo szybko. Poleca się go do lekkich sosów. Sprawdzi się też do zup.

 

 

 

 

Źródło: morgufile.com

Conchiglie

Makarony w kształcie muszli. Małe nadają się do zup i sałatek, większe muszle zaś będą idealne na zapiekanki. Nadzienie do conchiglie można wykonać, podobnie jak cannelloni, na bazie mięsa mielonego, ale także samego sera, czy warzyw. Wąskie brzegi makaronu utrudniają „uciekanie” sosu z muszli

 

 

 

Zdjęcie lifeislife.pl

Creste di galli

Inaczej „kolanka ozdobne”. Makaron nada się do dań z sosami, można też wykorzystać do zupy. Można też użyć do sałatek. Na przykład ugotowany makaron wystarczy wymieszać z kawałkami wędzonego łososia sałatkowego, miksem sałat (może być też sałata z rukolą czy liśćmi szpinaku baby), pestkami słonecznika i dyni. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ewentualnie ulubionymi przyprawami.

 

 

Źródło: sxc.hu

Farfalle

Makaron w kształcie kokardek, czy motylków. Sprawdzi się w daniach z sosem i w zapiekankach. Podobnie, jak makaron opisany wyżej, sprawdzi się, jako składnik sałatek.

 

 

 

 

 

Źródło: sxc.hu

Fettuccine

Makaron podobny do tagliatelle. Są to jednak krótsze niż tagliatelle, szerokie wstążki przypominające stosik krótkich wstążek. Nadają się najlepiej do lekkich sosów.

 

 

 

 

 

Źródło: sxc.hu

Fusilli

W Polsce nazywany makaronem świderki ze względu na swój charakterystyczny kształt. Makaron fusilli nadaje się do sosów, sałatek, a w ostateczności także zup.

 

 

 

 

 

Źródło: Wikipedia/Fugzu

Garganelli

Makaron o charakterystycznym „zawiniętym” kształcie i prążkowanej fakturze. Przypominam penne i często te makarony są wykorzystywane zamiennie. Dlatego do garganelli sprawdzi się z mięsnymi, czy warzywnymi sosami.

 

 

 

 

 

Źródło: Wikipedia/Fazalmajid

Gemelli

Makaron w kształcie dwóch zwiniętych wstążek. Nazwa tego makaronu znaczy tyle, co „bliźniaki” i dokładnie oddaje jego wygląd. Paradoksalnie jednak makaron składa się z jednego, a nie dwóch kawałków. Makaron gemelli daje się znakomicie do zapiekanek, czy sosów.  Ostateczności sprawdzi się też do zup, czy sałatek.

 

 

 

Źródło: sxc.hu

Gnocchi

Rodzaj makaronu podobny do polskich kopytek i podobnie, jak one może być wytwarzany z ziemniaków. Może być też przygotowany z warzywnych puree, sera lub mąki gryczanej. Gnocchi można podawać z sosami, serem, czy po prostu odrobiną masła z czosnkiem.

 

 

 

Zdjęcie lifeislife.pl

Zdjęcie lifeislife.pl

Lasagne

Rodzaj makaronu a jednocześnie nazwa potrawy. Jest to długi i szeroki płat makaronu. Stosuje się go przede wszystkim do zapiekanek. Lasagne można przygotować z sosem do cannelloni (przepis powyżej), ale zamiast rurek nadziewania rurek, sosem przekładamy warstwy makaronu lasagne. Co ciekawe, gotowe danie można porcjować i zamrażać.

 

 

 

Źródło: Wikipedia/Jim10701

Źródło: Wikipedia/Jim10701

Lumache

Makaron zbliżony kształtem do muszli, ale tym razem ślimaka. Jest bardzo uniwersalny, dlatego możemy go wykorzystać do sosów, zup, sałatek, czy zapiekanek.

 

 

 

 

 

Zdjęcie: lifeislife.pl

Orecchiette

Nazwa makaronu oznacza dosłownie „uszka”. Jest to makaron o cienkim środku i grubszy na zewnątrz. Tradycyjnie, makaron wyrabia się z mąki, wody i soli. Ale czasem możemy trafić na orecchiette z jajkami i ziemniakami. Makaron ten sprawdzi się dobrze z ciężkimi sosami zawierającymi mięso lub warzywa. Bardzo popularny przepis, to makaron orecchiette z brokułami: Brokuły i makaron gotujemy osobno. Następnie na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy odsączony i podzielony na różyczki brokuł. Podsmażamy. Dodajemy odcedzony makaron. Posypujemy tartym parmezanem.

 

Źródło: Wikipedia/Fazalmajid

Orzo

Makaron w kształcie ziarenek ryżu. Bardzo popularny, jako składnik sałatek i zup. Może występować też w wersji „kolorowej” tzn.z dodatkiem szpinaku, czy pomidorów.

 

 

 

 

 

Zdjęcie: lifeislife.pl

Pappardelle

Długie i bardzo szerokie wstążki. Grubość pomiędzy tagliatelle a lasagne. Podawany jest najczęściej z gęstymi sosami.

 

 

 

 

 

Źródło: sxc.hu

Penne

W Polsce jeden z popularniejszych makaronów. Makaron w kształcie rurki z kośnym ścięciem na końcach. Sprawdzi się do potraw z sosami, zapiekanek, sałatek czy w ostateczności, zup.

 

 

 

 

Źródło: Wikipedia/Fugzu

Ravioli

Rodzaj nadziewanych makaronów w kształcie kwadratów, kół lub prostokątów. Ciasto tworzone jest na bazie mąki, oliwy z oliwek, soli, jajek i wody.

 

 

 

 

 

Źródło: Wikipedia/ Fazalmajid

Ruote

Makaron przypominający kształtem koła samochodowe. Ze względu na kształt nada się do sałatek czy zup i wszędzie tam, gdzie może wystąpić w roli ozdoby posiłku.

 

 

 

 

 

Źródło: sxc.hu

Spaghetti

Bardzo popularny makaron w kształcie długich i cienkich podłużnych nitek. Może być wytwarzany z mąki pszennej lub mąk smakowych. Najpopularniejszy przepis na makaron spaghetti, to makaron po bolońsku z mięsem mielonym lub napoli.

 

 

 

Źródło: Wikipedia/Mathias Braux

Tagliatelle

Bardzo popularny makaron kształtem przypominający długie spłaszczone wstążki. Jest bardzo wiele makaronów kształtem zbliżonych do tagliatelle np. bavette – nieco węższe wstążki, fettuccine – krótsze i szersze wstążki, czy wreszcie pappardelle – makaron grubości pośredniej między tagliatelle a lasagne.

 

 

 

Źródło: morguefile.com

Tortellini

Okrągłe nadziewane grzybami, mięsem czy serek pierożki z ciasta makaronowego. W sklepie możemy kupić kolorowe tortellini (ze szpinakiem czy pomidorami).

 

 

 

 


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Jak ugotować makaron i rozpoznać ten dobry

    Źródło: sxc.hu

    Niby banalne, a z drugiej strony ilu z nas wie, jak gotować makaron i go przyrządzać, by smakował, jak z włoskiej restauracji.

    Ciemne czy jasne?

    pieczywo ciemne jasne

    Czy chleb pełnoziarnisty jest zdrowszy od takiego bez dodatków? Czy makaron ciemny i jasny tuczy tak samo? Dlaczego brązowy cukier uważany jest za lepszy niż biały? Dowiedz się, jaka jest różnica między ciemnymi i jasnymi produktami.

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

  • Bądź na bieżąco