Tarta na słodko - przepis na ciasto

Kuchnia

ciasto do tarty

pieczenie

tarta

wypieki


Gdy masz ochotę na coś słodkiego własnej roboty, przygotuj domową tartę. Smak? Dowolny. Podstawą każdej tarty jest dobre ciasto.

I właśnie tutaj prezentujemy przepis na uniwersalne ciasto do tarty na słodko. Jeśli szukasz przepisu na ciasto do tarty na słono zajrzyj tutaj –> Tarta na słono

Tymczasem wracamy, do naszego przepisu na ciasto do słodkiej tarty. Proponowany przepis jest uniwersalny i można go stosować do wielu tart. Będą nam potrzebne:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 140g masła
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesypujemy na stolnicę lub do miski. Dodajemy cukier i szczyptę soli.
  2. Jajko wbijamy do kubeczka lub miseczki. Roztrzepujemy. dodajemy do mąki.
  3. Masło kroimy nożem na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Powinno być miękkie, żeby można było je łatwo zagnieść.
  4. Wszystkie składniki mocno ugniatamy. Jeśli ciasto jest za „mokre” i klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki.
  5. Ciasto wyrabiamy ok. 10min. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 40min (najlepiej gdy leży w lodówce przynajmniej godzinę).

Jest to uniwersalny przepis, który może być wykorzystany do każdej tarty podawanej na słodko. Jeśli chcesz przygotować tartę owocową z galaretką, pamiętaj by ciasto najpierw upiec. Wystarczy ok. 30min na 180stopniach. Program „góra-dół”. Jeśli szukasz pomysłu na tartę, oto on: tarta z musem jabłkowym i budyniem.

Tarta jabłkowa lifeislife

Tarta jabłkowa jest prosta w przygotowaniu i stosunkowo tania. Zamiast kremówki można użyć mleka.

Składniki do tarty jabłkowej:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 0,5l kremówki lub mleka
  • mus jabłkowy
  • rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie tarty jabłkowej:

  1. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowaną formę wypełniamy po brzegi schłodzonym ciastem.
  2. Ciasto zalewamy musem jabłkowym. Zamiast musu możemy też użyć kawałków świeżych jabłek (warstwa jabłek powinna mieć min. parę centymetrów).
  3. Jeśli używamy rodzynek, przed dodaniem do ciasta zalewamy je na 10min wrzątkiem. Następnie cedzimy i posypujemy nimi warstwę jabłek.
  4. W rondelku podgrzewamy ok. 350ml kremówki/mleka razem z cukrem wanilinowym i białym (aż do ich rozpuszczenia).
  5. W kubeczku w reszcie kremówki/mleka rozpuszczamy budyń. Gdy płyn w garnku się zagotuje, dodajemy resztę płynu i mieszamy.
  6. Gdy budyń zgęstnieje, zalewamy nim warstwę jabłek na tarcie.
  7. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, na min. 50min. Program „góra-dół”.

1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

    Źródło: morguefile.com

    Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

    Proszek do pieczenia a soda oczyszczona

    proszek a soda

    Kiedy proszek do pieczenia a kiedy soda oczyszczona? Czy można zamieniać proszek do pieczenia na sodę i na odwrót? Czy proszek do pieczenia jest zdrowy? A soda?

    Tarta na słono - przepis na kruche ciasto

    morguefile.com

    To co łączy wszystkie typy tart, to dobre i smaczne ciasto. Czy jest jakiś uniwersalny przepis na ciasto do tarty na słono? Oczywiście!

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

  • Bądź na bieżąco