Tarta na słono - przepis na kruche ciasto

Kuchnia

ciasto do tarty

kruche ciasto

pieczenie

tarta

tarta na słono

wypieki


Fot. morguefile.com

To co łączy wszystkie typy tart, to dobre i smaczne ciasto. Czy jest jakiś uniwersalny przepis na ciasto do tarty na słono? Oczywiście!

Niezależnie od rodzaju tarty na słono, jaką chcesz przygotować możesz zawsze wykorzystać poniższy przepis. Jest on prosty i uniwersalny. Na bazie takiego ciasta, możesz przygotować praktycznie każdą tartę warzywną czy mięsną. Zastępując sól (zostaje tylko szczypta) połową lub całą szklaną cukru, masz też gotowy przepis na ciasto do tarty na słodko. Co będziesz potrzebować?

Składniki potrzebne na ciasto do tarty:
ciasto do tarty_ skladniki

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 05,-1 łyżeczki soli (w zależności, jak słone ciasto chcesz uzyskać)
  • łyżka oleju lub oliwy
  • ćwierć szklanki wody

 

Wszystkie składniki połącz w misce lub na stolnicy. Ugniataj je tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Masło powinno być miękkie. Dzięki temu będzie ci łatwiej połączyć je z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto wyjdzie nieco za mokre i klejące, dodaj odrobinę mąki. Jeśli wyjdzie za suche i mączne, zwilż je dodatkową odrobiną wody.

Dobrze ugniecione ciasto do tarty uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 30min. W międzyczasie możesz przygotować (o ile to koniczne) blachę, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem i wysypując bułką tartą. Na tak przygotowany spód połóż zmrożone ciasto. Możesz to zrobić w dwojaki sposób: rozwałkować ciasto na okrągły placek, ułożyć je w blasze i odkroić wystające części. Drugą możliwością jest wyklejenie blachy oderwanymi z kuli ciasta kawałkami i wypełnienie nimi formy do ciasta.  Ciasto wyłożone na formę, nakłuj w kilku miejscach.

Kolejnym krokiem, jaki musisz wykonać jest podpieczenie ciasta. W tym celu włóż formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie „góra-dół”) na 20min. Możesz to też wykonać, przykrywając wcześniej ciasto folią aluminiową z wyłożoną na wierzch fasolą.

Po wyznaczonym czasie wyciągnij tartę z piekarnika. Teraz możesz nałożyć dowolny farsz i zapiec.


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany.

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Rodzaje i typy mąki - dla bezglutenowców i nie tylko

    Możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście rodzajów mąki od tzw. chlebowych z ziaren pszenicy czy żyta, po te z gryki, ciecierzycy czy... kokosa. Każda z nich różni się smakiem i właściwościami.

    Proszek do pieczenia a soda oczyszczona

    Kiedy proszek do pieczenia a kiedy soda oczyszczona? Czy można zamieniać proszek do pieczenia na sodę i na odwrót? Czy proszek do pieczenia jest zdrowy? A soda?

    Tarta na słodko - przepis na ciasto

    Gdy masz ochotę na coś słodkiego własnej roboty, przygotuj domową tartę. Smak? Dowolny. Podstawą każdej tarty jest dobre ciasto.

    Armatura kuchenna a oszczędzanie wody

    Rosnąca potrzeba proekologicznych rozwiązań w domu wywiera wpływ na producentów m.in. armatury kuchennej. Jak oszczędzać wodę w kuchni?

    Najlepsza patelnia - jak wybrać patelnię

    Patelnia

    Szukasz patelni do jajecznicy, a może do przygotowywania sosów lub gulaszu? Jaką patelnię wybrać, by spełniała wszystkie twoje potrzeby?

  • Bądź na bieżąco