Wszystko co chcesz wiedzieć o zamrażaniu żywności

Kuchnia

jedzenie

mrożenie

przechowywanie

zamrażanie

żywność


Mrożona żywność

Fot. morguefile.com

Jak mrozić żywność by zachować jej świeżość na potem? Co można mrozić i czy można mrozić ponownie? Wszystko o mrożeniu żywności tylko u nas.

Co można mrozić, jak mrozić i dlaczego nie wolno mrozić drugi raz? Zebraliśmy garść praktycznych informacji dla wszystkich miłośników kulinariów, by móc odpowiedzieć na 4 pytania:

  1. Co i jak można zamrażać
  2. Ponowne zamrażanie żywności – czy można zamrażać drugi raz?
  3. Jakie są zalety zamrażania żywności?
  4. O czym powinniśmy pamiętać podczas kupowania mrożonek?

Co i jak zamrażać?

Zamrozić możemy tak naprawdę wszystko, pod warunkiem, że produkty te nie były wcześniej już mrożone (Dlaczego? Patrz akapit niżej). Należy jednak mieć świadomość tego, jak mrożenie wpłynie na walory smakowe danego produktu czy potrawy. Rzeczy podawane na świeżo mają najbogatszy smak. Za względu na ograniczenia czasowe, nie zawsze możemy pozwolić sobie na to, by codziennie biegać do sklepu.

Mrożenie mięsa

Aby zamrozić świeże mięso, należy podzielić je na odpowiednie porcje i włożyć do osobnych woreczków. Nie powinniśmy go myć, gdyż w ten sposób damy bakteriom pożywkę (woda). Czas przechowywania wygląda następująco: wieprzowina – 8 miesięcy, cielęcina – 9 miesięcy, chuda wołowina – 10-12 miesięcy. Natomiast tłuste mięsa, w tym słoninę czy kiełbasę np. na grilla nie powinno się mrozić dłużej niż 4 miesiące.

Mrożenie kiełbas

Każdy rodzaj kiełbasy można zamrozić. Jeśli mamy dużo kiełbas, warto je podzielić na porcje i zapakować po kilka do woreczków.

Mrożenie gotowych dań

Tak naprawdę wszystko możemy mrozić: pyzy, pierogi (z mięsem czy serem), pizzę, gotowe schabowe. Dosłownie wszystko. Zamrozić możemy również dania przygotowane (ugotowane, usmażone itp.) z wcześniej rozmrożonego mięsa.

Mrożenie ryb

Rybę przed zamrożeniem musimy wyczyścić (w przypadku świeżej ryby). Podobnie, jak mięso rybę myjemy raczej po rozmrożeniu a nie przed. Świeża powinna wytrzymać w zamrażarce ok. 3 miesiące. Należy zapakować ją w woreczek lub folię spożywczą, by zapach nie przenosił się na inne mrożonki i włożyć do zamrażalnika. Jeśli ryba już jakiś czas postała w lodówce, nie mrozimy jej. W ten sposób możemy zamrozić każdą rybę.Wędzoną rybę również można mrozić w analogiczny sposób.

Mrożenie warzyw

Warzywa przeznaczone do zamrożenia nie powinny być w pełni dojrzałe. Przed zamrożeniem należy je dokładnie oczyścić. Niektóre dobrze jest pokroić i zblanszować* przez ok. 3 min. Należą do nich: kalafior (dodatkowo skropić sokiem z cytryny po zblanszowaniu), bakłażan (można też obsmażyć zamiast blanszować), fasolka szparagowa, brokuły, groszek, kalarepa, marchew, por (tylko cienkie łodygi), czerwona kapusta (blanszujemy w wodzie z dodatkiem octu), biała kapusta, włoska kapusta, seler, szpinak, cukinia, seler (blanszować w wodzie z octem).
Pomidory można mrozić w całości, buraki gotujemy w osolonej wodzie a potem obieramy i kroimy, kolby kukurydzy gotujemy przed zamrożeniem. Zioła i zieleninę myjemy, suszymy, siekamy i zamrażamy w pojemnikach lub woreczkach. Czas przydatności do spożycia zamrożonych warzyw to ok. pół roku.

* blanszowanie polega na zanurzeniu warzyw we wrzącej wodzie na kilka sekund. Dzięki temu zneutralizowane zostaną enzymy odpowiedzialne za utratę składników odżywczych oraz koloru w warzywach.

Jak mrozić zupy?

Chcąc zamrozić zupę w słoiku czy pojemniku, pamiętajmy, by nie zalewać go w całości, ponieważ woda zawarta w potrawie po zamrożeniu może spowodować jego popękanie lub rozbicie. Dobrym pomysłem jest zamrożenie rosołu (bez warzyw) jako bazy na inne dania.

Mrożenie owoców

Przede wszystkim mrozić powinniśmy owoce, które są już dojrzałe. W większości przypadków owoce wystarczy umyć, osuszyć i tak przygotowane włożyć do zamrażarki. Owoce typu maliny i jeżyny po umyciu mrozimy wstępnie najpierw na tacce, a dopiero potem przesypujemy do woreczka czy pojemnika.

Czy można mrozić surowe ciasto?

Ciasto drożdżowe (zarówno przed wyrośnięciem jak i po) czy francuskie można z powodzeniem zamrozić (max 2-3 miesiące).

Mrożenie chleba

Rozmrożony chleb  nie traci nic ze swojej świeżości i chrupkości. Mrozimy go w woreczku czy folii spożywczej. Maksymalny czas przechowywania to 3-4 miesiące.

Mrożenie  żółtego sera

Żółty ser raz już zamrożony nie jest tak sprężysty, jak świeży. Może być bardzo miękki albo bardzo kruchy. Do tego stracić na smaku. Dlatego jeśli chcemy koniecznie mrozić, wybierajmy takie sery, które są twarde. Te bardzo miękkie, zawierające dużo wody lepiej jedzmy świeże. Ser w plastrach mrozimy w plastikowym pojemniku przekładając poszczególne plasterki bibułką lub papierem śniadaniowym. Kostkę sera wystarczy zapakować w folię spożywczą. Starszy ser, który już zdążył obeschnąć w lodówce można zamrozić i wykorzystać na przykład do pizzy, czy zapiekanki.

Ponowne zamrażanie żywności – czy można zamrażać drugi raz?

Powszechnie wiadomo, że rozmrożonej żywności (nie ważne czy jest to mięso, ciasto czy warzywa) nie wolno zamrażać ponownie. Dlaczego? Na zamrażanym przez nas jedzeniu znajdują się bakterie, które mrozimy razem z nim. W międzyczasie, pod wpływem niskiej temperatury, struktura danego produktu ulega mikrouszkodzeniom (woda zawarta w tym, co mrozimy, zwiększa swoją objętość pod wpływem niskiej temperatury) i po rozmrożeniu bakterie mogą z powodzeniem się namnażać – co też czynią i to szybciej, niż w tym samym produkcie przed zamrożeniem. Jeśli zamrażamy powtórnie, wówczas mrozimy te bakterie raz jeszcze i zanim zdążymy dany produkt ponownie rozmrozić i przygotować, może on być już de facto popsuty. Dotyczy to zwłaszcza mięsa.
Są ponadto bakterie, które mogą się rozwijać mimo niskich temperatur: np. bakterie obecne w produktach odzwierzęcych (np. yersina, która może znajdować się w drobiu, wieprzowinie, mleku, czy serach). Dlatego ważne jest, by przestrzegać zasad higieny i przechowywania żywności (poniżej). Zamrożenie nie zabija bakterii (a przynajmniej nie dzieje się to z dnia na dzień), ale je „usypia” lub „spowalnia”.
Co ciekawe jednak, ponowne zamrożenie żywności jest możliwe, ale tylko w przypadku, gdy już raz rozmnożone jedzenie poddamy obróbce cieplnej tzn. ugotujemy, usmażymy lub upieczemy je. Wysoka temperatura pozbawi jedzenie wszystkich lub większości bakterii, dlatego mrożąc taką żywność, uniemożliwimy jej zepsucie w zamrażalniku.

Jakie są zalety zamrażania żywności?

Zamrażanie produktów spożywczych jest bardzo dobrą, o ile nie najlepszą formą konserwacji żywności. Przede wszystkim umożliwia zachowanie większości składników odżywczych oraz walorów smakowych i zapachowych produktów spożywczych. Największa strata witamin w procesie mrożenia żywności ma miejsce w czasie obróbki produktów przed zamrożeniem (podczas blanszowania, mycia etc.) oraz przekroczenia zalecanych terminów przechowywania w zamrażarce. Największy spadek dotyczy witaminy C (ok. 20-30% tej witaminy ubywa po zamrożeniu). Minusami mrożenia żywności jest zanik barwy produktu, często też zanik masy (w skutek parowania i sublimacji pary wodnej), jędrności produktu w porównaniu z produktem świeżym. Należy jednak pamiętać, że na jakość żywności, która została wcześniej rozmrożona, wpływ ma jakość zamrażanego produktu, sposób zamrożenia i rozmrożenia oraz czas pomiędzy tym drugim a przygotowaniem posiłku. Na przykład warzywa powinniśmy rozmrażać bezpośrednio we wrzącej wodzie przed podaniem na stół, mięso zaś najlepiej rozmrażać w lodówce.

O czym powinniśmy pamiętać podczas kupowania mrożonek?

Nigdy nie mamy pewności co do transportu i tego, czy na pewno kupowane przez nas mrożonki nie uległy rozmrożeniu w międzyczasie. Możemy jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  1. Wybieramy te opakowania, w których warzywa/owoce są „luźne” a nie w postaci jednej grudki. Jeśli w paczce produkty są zbite lub wyczuwamy grudki lodu oznacza to, że produkt już raz został rozmrożony (no. podczas transportu do sklepu).
  2. Mrożonki należy szybko przenosić ze sklepu do domu, aby po drodze się nie rozmroziły. W sklepach możemy dostać specjalne torby termiczne do przenoszenia mrożonej żywności ale nie są one potrzebne, jeśli mamy do domu niedaleko

Dla dociekliwych:

[1] Strona Polskiego Zakładu Higieny, http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/newsy/enterocolitica.pdf.
[2] Gruda Z., Postolski J.: „Zamrażanie żywności”. Wyd. Naukowo-Techniczne. 1999. Warszawa.

1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (9 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...Loading...

12 Komentarze