Zawsze pod ręką, czyli co MUSISZ mieć w kuchni

Kuchnia

akcesoria kuchenne

kuchnia

sztuczki w kuchni


Fot. źródło: sxc.hu

Urządzając się nie możemy zapomnieć o wyposażeniu kuchni. O czym pamiętać? Co jest niezbędne? Podpowiadamy.

Wygląd kuchni to połowa sukcesu. Ale w myśl przysłowia „ładna miska jeść nie daje”,  trzeba ją dobrze wyposażyć. Wszystko jest oczywiście uzależnione od tego jak i co najczęściej szykujemy do jedzenia. Niezależnie jednak od naszych talentów kulinarnych i czasu spędzanego w kuchni pod ręką zawsze warto mieć rzeczy, które ułatwią nam codzienne, lub prawie codzienne, życie.

Szuflady

Zacznijmy od doposażenia szuflad. Obok sztućców na pewno przydadzą się specjalne noże (3 rodzaj): duży z szerokim ostrzem, mały do obierania, z ząbkami do pieczywa. Amatorzy ryb mogą dokupić nóż do filetowania – też ma swoje niezastąpione zastosowanie. Najważniejsze: noże muszą być ostre! Praca jest wtedy łatwiejsza, idzie szybciej i tracimy mniej energii na krojenie czy obieranie. Przy okazji warto kupić też ostrzałkę do noży.

Dodatkiem do sztućców na pewno będzie chochla do zupy i cedzak do wyciągania pierogów bądź klusek. A wracając do obierania i krojenia to te czynności na dłuższą metę nie obędą się bez deski do krojenia. Najlepsze i najtrwalsze są te drewniane a im będzie ich więcej z podziałem co, na której kroimy – tym będą trwalsze. Niepraktyczne są deski szklane – są śliskie i mogą się stłuc. Jeśli często w naszej kuchni goszczą warzywa i owoce – warto zaopatrzyć się w obieraczkę do warzyw. Dużo miejsca nie zajmuje, ale się sprawdza. Podobnie tarka – im większą liczbę oczek do ścierania będzie miała tym więcej opcji przygotowania np. surówek będziemy mieli. Tutaj również ważna uwagą: tarka musi być ostra. Trzemy na niej nie tylko warzywa ale także np. ser czy skórkę od cytryny.

W szufladzie zmieści się też korkociąg, otwieracz do konserw, wyciskarka do czosnku (jeśli używamy do potraw) czy dziadek do orzechów (jeśli lubimy orzechy). Nie zapominajmy o łopatkach drewnianych bądź plastikowych służących do smażenia potraw – to ważne by nie porysować teflonu czy ceramiki.

Przydadzą się też wałek do ciasta i tłuczek do mięsa.

Szafki kuchenne

Z szuflad przenosimy się w dalsze partie kuchennej mapy. Szafki – są głębsze i większe i odpowiednio więcej pomieszczą. W szafkach powinno się znaleźć miejsce na miski – ile? Na pewno na dwie małe i jedną większą, do sałatki czy przekąsek. Amatorzy sałatek powinni sobie kupić jeszcze wielką miskę np. na mieszanie pokrojonych warzyw. Obok misek znajdźmy miejsce na durszlak i sitko (te najlepiej z metalową siatką)  ważne przy gotowaniu makaronu czy warzyw.

Kolejna rzecz – garnki. Te z reguły zajmują sporo miejsca, do tego są ciężkie i potrafią zagracić szafki. Są jednak niezbędne. Na pewno przyda się garnek średni do podgrzewania, mały do mleka i duży gar do zupy. Ten ostatni powinien mieć grube dno – nie przypali i będzie trzymał temperaturę. Do sosów przydaje się rondelek. Można w nim także podgrzewać zupę czy kompot.

Patelnia. Również powinna wystąpić w liczbie mnogiej – w szafce muszą się  znaleźć minimum dwie. Mała i duża. Mała z pewnością będzie nieoceniona przy robieniu jajka sadzonego czy podsmażaniu posiekanej cebuli. Najlepiej zaopatrzyć się w patelnie teflonowe. Im będą głębsze (szczególnie ta większa) tym lepiej. Bardziej kulinarnie zaangażowanym przyda się też wok – duża, głęboka patelnia do robienia całych potraw obiadowych lub sporządzania sosów. Do robienia czy odgrzewania  potraw świetnie sprawdza się też naczynie żaroodporne. Warto takie mieć np. na zapiekankę czy lasagne.

Żeby potrawy dobrze przygotować, lub ruszyć z czymkolwiek trzeba zainwestować w mikser bądź/i blender. Im więcej końcówek będą miały te sprzęty, tym większy wachlarz przygotowywanych potraw. Najważniejsze to rozdrabniacz i ubijaczka.

Amatorzy kawy powinni pomyśleć o ekspresie. A jeśli ekspres to za duży wydatek warto kupić sobie kawiarkę. Jest niedroga, prosta w obsłudze, a kawa smakuje równie dobrze (a nawet lepiej) jak z ekspresu.

Obok niezbędnych naczyń i dodatków warto mieć takie rzeczy jak: folia aluminiowa, papier do pieczenia czy wykałaczki. Nie zapomnijmy  o woreczkach: śniadaniowych do lodu i na śmieci.

Przyprawy i nie tylko

Kuchnia to nie tylko sprzęty to przede wszystkim jedzenie. To co zawsze powinno się znajdować na półce czy w szafce to mąka, cukier i sól. Z przypraw to na pewno pieprz, oregano, bazylia, ziele angielskie, majeranek i kminek.  Warzywa, które przydają się niemal do wszystkich potraw to czosnek i cebula. Warto mieć też paprykę czy ziemniaki. Zawsze można je wykorzystać do obiadu no nie psują się szybko. Trzymane  w lodówce nie stracą świeżości. Do pieczenia smażenia jako dodatek do sałatek – oliwa. To absolutny niezbędnik – najlepiej mieć kilka rodzajów, w zależności od tego, do czego będzie potrzebna. W nieoczekiwanych momentach, związanych nie tylko z kulinariami (ale także ze sprzątaniem) przydaje się ocet.  Pod ręką warto mieć też kostki rosołowe, bułkę tartą, makaron, ryż i kaszę – słowem produkty o długim terminie do spożycia, które mogą stać w szafce kilka tygodni i nic im się nie stanie. A my mamy pewność, że zawsze z nich możemy coś ugotować.

W lodówce dłużej możemy przechowywać jajka, cytrynę – którą można użyć nie tylko do herbaty, ale też do sałatek czy ryb. Nie zapominajmy o musztardzie, keczupie czy majonezie. Przyda się mleko i śmietana.

Wyposażenie lodówki czy spiżarni to sprawa indywidualnych potrzeba. Z jednej strony warto mieć kilka produktów zawsze pod ręką z drugiej nie zawsze opłaca się gromadzić – wszystko w końcu ma swoją datę ważności do spożycia.

autor: o-nie


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (No Ratings Yet)
Loading...

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany.

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
  • Zobacz też

    Armatura kuchenna a oszczędzanie wody

    Rosnąca potrzeba proekologicznych rozwiązań w domu wywiera wpływ na producentów m.in. armatury kuchennej. Jak oszczędzać wodę w kuchni?

    Najlepsza patelnia - jak wybrać patelnię

    Patelnia

    Szukasz patelni do jajecznicy, a może do przygotowywania sosów lub gulaszu? Jaką patelnię wybrać, by spełniała wszystkie twoje potrzeby?

    Jak myć kieliszki

    Kieliszki do wina

    Niby sprawa prosta ale ilu z nas zdarzyło się potłuc kieliszki w zmywarce. Zobacz prostą ikonografikę, o czym pamiętać, myjąc kieliszki.

    Rodzaje kieliszków do wina

    Kieliszki do wina

    Jest ich wiele a każdemu rodzajowi wina odpowiada odpowiedni kształt. Kieliszki do wina. Zobacz prostą ikonografikę.

    3 przepisy na koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek

    Koktajl z truskawek, to jeden z sezonowych hitów. Można go przyrządzić wg klasycznego przepisu, albo w nieco innej wersji.

  • Bądź na bieżąco