Zdrowe śniadanie – jak je przygotować?

Kuchnia

jedzenie

pomysły

przepisy

śniadanie


zdrowe śniadanie

Fot. sxc.hu

Masz ochotę na zdrowe i smaczne śniadanie? Dowiedz się, jak i z czego je przygotować.

W niniejszym artykule przedstawiamy parę pomysłów oraz wskazówek jak przygotować posiłek, który będzie nie tylko łatwy i szybki w przyrządzeniu, ale też smaczny a przede wszystkim zdrowy. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach.

Zdrowe śniadanie – jak je zrobić

Wiele osób zastanawia się, co jeść na śniadanie, by posiłek był pożywny i dostarczał nam jak najwięcej niezbędnych do życia składników albo sprzyjał naszej walce z kilogramami, gdy jesteśmy na diecie.

Co jest jednak najważniejsze w zdrowym śniadaniu? Przede wszystkim to, by było jedzone regularnie każdego poranka. Jest to podstawowy posiłek, który powinien nam dawać energię, by dobrze zacząć dzień. Dzięki niemu „rozruszamy” nasz organizm do działania. Śniadanie jest zatem niczym pierwszy gaz w aucie, który sprawia, że samochód w ogóle rusza z miejsca.
Skoro śniadanie ma być takim „kopem”, musi dostarczać nam odpowiednie składniki. Dlatego powinno zawierać dużo węglowodanów (energia) złożonych, wapnia i białka (sprzyja spalaniu tłuszczu).
Inną ważną zasadą jest to, by nie mieszać węglowodanów z tłuszczem – takie połączenie sprzyja tyciu.

Regularne jedzenie śniadań (a właściwie posiłków w ogóle) sprzyja utrzymywaniu stałej wagi, a także utrzymywaniu koncentracji w ciągu dnia.

Przepisy na śniadanie

Jajka na śniadanie – czy jajka są zdrowe?

Wciąż można natknąć się na różne teorie dotyczące tego, czy jajko a właściwie żółtko jajka kurzego jest zdrowe czy niezdrowe i ile można ich jeść dziennie/w tygodniu. Wiadomo, że jajko jest cennym źródłem białka. Zawiera również witaminy A, D, E, z grupy B, a także pierwiastki: potas, siarkę, fosfor, żelazo, cynk (po co są te witaminy? Przeczytaj w artykule:  Witaminy). W żółtku znajduje się cholesterol i to właśnie on jest źródłem dyskusji na temat tego, czy jajka są zdrowe. Wiadomo, że zawierają lecytynę oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które paradoksalnie pomagają pozbyć się cholesterolu. Trzeba pamiętać, że organizm ludzki a konkretnie wątroba sama produkuje cholesterol (ok 3g dziennie). Jajko kurze zawiera ok. 1/10 tej dawki. W momencie, w którym dostarczamy cholesterol organizmowi, nie jest on już zmuszony do produkowania tego składnika. Jajko kurze jako dobre źródło białka w diecie dla dzieci może stanowić dobrą alternatywę dla mleka krowiego. Jednak, podobnie jak mleko, jest silnym alergenem, stąd nie zaleca się podawania jajek wcześniej niż przed 12 miesiącem życia dziecka.
Zdrowsze jajko mamy wtedy, kiedy jest ugotowane na miękko, czyli wkładamy je do gotującej się wody na 5-6min. Gotowane dłużej niż 10min tracą zawarte w sobie witaminy. Spada również ich wartość odżywcza.  Do tego siarka z żelazem wchodzą w reakcję – stąd pojawia się charakterystyczna zielonkawa obwódka między jajkiem a skorupką.

Płatki z mlekiem

To również posiłek zapewniający duży zastrzyk energii. Wystarczy płatki owsiane lub musli naturalne (czekoladowe kuleczki i wszelkie słodzone musli zawierają zbędny cukier) zalać ciepłym lub zimnym mlekiem. Płatki dostarczą organizmowi węglowodany, witaminy E, PP, B1, B6 oraz minerały (magnez i selen) (po co są te witaminy? Przeczytaj w artykule:  Witaminy). Natomiast mleko będzie cennym źródłem białka i wapnia.

Płatki z jogurtem naturalnym

Zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny (bez dodatków cukru). Jeśli chcemy osłodzić sobie posiłek, wystarczy dodać do niego pokrojone owoce np. truskawki, banany, kiwi, jagody, maliny. Tak naprawdę możemy wykorzystać również starte wiórki z gorzkiej czekolady (1 kostka). Jogurt to produkt mleczny, zachowuje więc „mleczne” wartości odżywcze, a dodatkowo zawiera również cenne dla naszego organizmu bakterie.

Kolorowe kanapki

Bardzo proste, a jednocześnie przyjemne dla oka i dla organizmu. Ważne, by wykorzystać chleb razowy lub wieloziarnisty (uważajmy na „oszukany” ciemny chleb – czytaj więcej w artykule:  Ciemne a jasne pieczywo). Możemy- ale nie musimy – posmarować go masłem i obłożyć sałatą, pomidorem, szynką, serem, rzodkiewką, kalarepą, ogórkiem, cebulą, oliwkami. Dodać wędzonego łososia, tuńczyka, gotowane jajko. Jednym słowem – okrasić go tym, na co mamy ochotę. Kilka ważnych uwag odnośnie przygotowywania kanapek:

  • Połączenie ogórka z pomidorem – ogórek zielony zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Pomidor posiada dużo tej witaminy, także jedzenie tych warzyw razem mija się po prostu z celem. Dlatego jedz je osobno.
  • Nie łącz białego sera z pomidorem. Bardzo częste praktykowanie tego może być przyczyną choroby stawów. Kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem z sera. W ten sposób powstają nierozpuszczalne kryształki zagnieżdżające się w stawach, powodujące silny ból przy każdym ruchu.
  • Jeśli jesteś na diecie, chleb możesz zastąpić pieczywem chrupkim. Ma dużo mniej kalorii od zwykłego i jest pożywne i sycące.

Biały ser z dodatkami czyli gzik ze szczypiorkiem

Ser dostarczy organizmowi białko oraz wapń, natomiast szczypiorek i rzodkiewki zapewnią porcję witamin z grypy B i C oraz sole mineralne. Dodatkowo szczypior ułatwia trawienie.

Potrzebne:

  • Biały ser;
  • Kwaśna śmietana;
  • Szczypiorek;
  • Rzodkiewka (opcjonalnie);
  • Sól, pieprz.

Rzodkiewkę i szczypiorek kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z serkiem ugniecionym widelcem. Dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku. Nakładamy na wieloziarnistą bułkę (nie smarujemy wcześniej masłem, ponieważ serek zawiera śmietanę, która natłuszcza nam całość). Smacznego!


1 / 52 / 53 / 54 / 55 / 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Skomentuj

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>